Simpozij Ovisnosti o novim psihoaktivnim tvarima

Dana 12. prosinca 2018. godine u Westinu u Zagrebu u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo u suradnji s Klinikom za psihijatriju Vrapče održan je simpozij Ovisnosti o novim psihoaktivnim tvarima.

Cilj simpozija bio je prikazati najnovije spoznaje o problematici,prevenciji, dijagnostici i liječenju ovisnosti s naglaskom na ovisnosti o novim psihoaktivnim tvarima.

Zlouporaba droga i danas je jedan od najvećih izazova struke, te je jedan od nacionalnih odgovora na taj problem i Akcijski plan Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti za razdoblje od 2014. do 2017. godine. Podaci govore da postoji blagi pad broja osoba koje prvi put ulaze u sustav liječenja od ovisnosti te blagi porast broja svih ukupno liječenih korisnika zdravstvenih usluga u području ovisnosti.

Dostupne i jeftine nove droge velika su javnozdravstvena prijetnja u Hrvatskoj, osobito među mladima koji traže svoj identitet i pokušavaju na taj način doći do zabave, s posljedicom teških zdravstvenih komplikacija, upozoreno je na simpoziju o novim psihoaktivnim tvarima.

Simpozij je okupio vrhunske stručnjake koji se bave istraživanjem, prevencijom i djelovanjem psihoaktivnih tvari, a oni su upozorili na sve veću prisutnost novih droga u Hrvatskoj, pogotovo među mladima od 12 do 17 godina starosti.

Nove psihoaktivne tvari nastale su kao alternativa uobičajenim ilegalnim drogama pri čemu imitiraju učinke poznatih droga. Radi seo velikom broju novih tvari, čak 740 novih psihoaktivnih tvari je u optjecaju od 2017., a smatra se kako se svake godine još otprilike dodatnih 250 tvari pojavi na tržištu.

Glavno sredstvo preprodaje novih droga je internet iako se nove psihoaktivne tvari mogu naći i u proizvodima koji se legalno prodaju na tržištu, te se koriste kao osvježivači zraka ili u poljoprivredi.

Najveći je problem što su to relativno dostupne tvari,jeftine i može ih se nabaviti preko interneta. Obično se konzumiraju tijekom vikenda na zabavama.

Kao posebnu opasnost navedeno je što se neke od njih uzimaju intravenski, što dovodi do porasta broja oboljelih od hepatitisa C i HIV-a.

Stoga su predstavljeni rezultati rada Checkpoint centra Zagreb kao važnog suradnika u Nacionalnoj strategiji. „S preko 9.000 korisnika od osnutka (svibanj 2013.), Checkpoint centar Zagreb u zajednici je prepoznat kao mjesto od povjerenja na kojemu je moguće dobiti usluge savjetovanja,edukacije, procjene rizika i psihosocijalne podrške, kao i testiranja na HIV i hepatitis C u izvaninstitucionalnom okruženju“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

S ciljem napretka u aktivnostima, važno je uvažiti i druge informacije koje su bile strukturirano izložene i naglašene na simpoziju.Kemijske supstance koje razvijaju ovisnost postaju sve složenije i njihovo korištenje sve nepredvidljivije u posljednjih nekoliko godina. Njihovo djelovanje je potentno i toksično te uzrokuju sve više akutnih i fatalnih intoksikacija diljem svijeta pa tako i Europe. Trovanja novim psihoaktivnim tvarima i dalje su često neprepoznata, stoga nedostaju precizne informacije o njihovoj učestalosti, ali važno je i da mogu izazvati popratne zdravstvene posljedice poput ozbiljnih krvarenja i nepredvidljivih komplikacija koje je teško tretirati. Nove psihoaktivne tvari razvijaju se brzo i vrlo brzo mijenjaju kemijsku strukturu, stoga je teško prepoznati trovanja kao i razvijati te odabirati sredstva kojima se pomaže u slučaju trovanja.

Jedan od oblika novih psihoaktivnih tvari učestalih kod adolescenata su i osvježivači zraka (engl. airrefresheners). Radi se o sintetskim kanabinoidima prskanima po različitim biljnim mješavinama koje se obično konzumiraju pušenjem, a s obzirom da se prodaju kao osvježivači zraka, izbjegavaju klasifikaciju ilegalnih sredstava. Nove su generacije tih sredstava izuzetno potentne, izazivaju brojne zdravstvene probleme, koji se očituju u rastućem broju akutnih i fatalnih intoksikacija diljem Europe. U kombinaciji s različitim komorbiditetima situacija se dodatno komplicira i otežava dijagnostiku i daljnji tretman. Kliničke slike su različite, a ponekad završavaju i smrtnim ishodom.

Jedan od oblika konzumacije novih psihoaktivnih tvari je i tijekom ili neposredno prije spolnih odnosa radi povećanja seksualnog uzbuđenja, što nazivamo chemsex. Najčešće se radi ogammahidroksibutiratu (GHB)/gammabutirolaktonu (GBL), često se uzimaju u kombinaciji s drugim psihoaktivnim tvarima, a predoziranja su česta. Nepoželjni učinci konzumacije uključuju slabost, hipotermiju, konfuziju, amneziju, agitaciju,mučninu i povraćanje te gubitak svijesti. Dugotrajno korištenje GHB-a uzrokuje oštećenje pamćenja i motorne smetnje, uz rizik razvijanja ovisnosti i po život opasnih simptoma ustezanja. Liječenje korisnika koji su ovisni o novim psihoaktivnim tvarima dosta je složeno. Zbog nepredvidljive kemijske strukture i neznanja samih korisnika što su točno uzeli nije lako ponuditi lijek, ali sigurno je potrebno razumijevanje i pristupačnost. Svaka osoba koja se suočava s problemom ovisnosti treba znati da postoji mjesto na koje se može obratiti za podršku. Između ostalog, mogu se obratiti i udruzi HUHIV na e-mail pitaj@huhiv.hr. Jedan od naših stručnjaka dat će sve od sebe da vam da najbolji savjet ako se suočavate s nekim od navedenih problema te Vas uputiti gdje se možete obratiti za dodatnu podršku.