HUHIV na Partnership Forumu u sklopu projekta INTEGRATE JA

Tijek projekta INTEGRATE obogaćen je još jednim sastankom partnera na projektu na kojem su učestvovali i predstavnici udruge HUHIV. Punog naziva Joint Action on integrating prevention, testing and linkage to care strategies across HIV, viral hepatitis, TB and STIs in Europe, projekt na europskoj razini povezuje stručnjake koji se bave dijagnostikom HIV-a, HCV-a, TB-a i ostalih spolno prenosivih bolesti i njihovim povezivanjem sa skrbi, te ukazuje na važnost međusobne suradnje kako bi pojedinačna praksa bila što uspješnija.  Sastanak je održan na online platformi 26. i 27. svibnja 2020., a sudionici su imali priliku čuti o detaljima radnih paketa projekta – njihovom tijeku, izazovima, rješenjima te su mogli razmijeniti iskustva. 

Koordinatori i voditelji paketa održali su prezentacije koje prikazuju podatke sudionika, te su u sklopu prezentacija pokazali i prepreke za koje je primijećeno da se pojavljuju u provedbi aktivnosti. Važna tema sastanka bio je i European Testing Week, odnosno proljetni tjedan testiranja koji je bio nova praksa i korisni dodatak jesenskom tjednu testiranja uoči Svjetskog dana AIDS-a 01.12., međutim u 2020. godini došlo je do promjena u pristupu promociji testiranja s obzirom na epidemiološku situaciju s koronavirusom. Neke organizacije zatvorile su svoja vrata, neke su ih do tjedna testiranja otvorile, a neke svoje metode značajno prilagodile s ciljem zaštite korisnika i djelatnika (u ovoj kategoriji je i Checkpoint centar udruge HUHIV, koji je drop-in centar transformirao u centar za naručivanje na testiranje, procjena rizika obavlja se telefonski umjesto uživo i cijeli proces je digitaliziran). Neki radni paketi, poput onog WP5.1. u kojem sudjeluje udruga HUHIV, svoje pilot-aktivnosti završili su prije proglašenja epidemije stoga se mogu neometano zaključiti, a nekim radnim paketima, poput paketa WP4.3. koji je uključivao izradu i primjenu upitnika za ispitivanje iskustva s liječenjem osoba koje žive s HIV-im i osoba koje se liječe ili su liječene od HCV-a produljene su rokovi zbog utjecaja koronavirusa na njihovo provođenje. Udruga HUHIV također sudjeluje u ovom paketu.

Drugi paketi također su pokazali svoje podatke i napredak. Ti projekti oblikovani su prema potrebama pojedine zemlje. Drugim riječima, radi se o odgovorima na specifične zdravstvene izazove vezane za HIV, HCV, TB i ostale spolno prenosive bolesti. Pilot-projekt u Rumunjskoj promicao je testiranje na HIV na klinikama za plućne bolesti za oboljele od tuberkuloze, uz pretpostavku da je dijagnoza tuberkuloze dovoljan indikator za testiranje na HIV. U Španjolskoj pak, uveden je model preporuke za testiranje na HIV, HCV i SPB za sve osobe koje prakticiraju chemsex (chemsex – spolni odnos pod utjecajem opojnih sredstava).  Zanimljivo je da je za vrijeme trajanja pilot-projekta dosegnut broj od 52% pozitivnih na neku od spolno prenosivih bolesti za one osobe kojima je preporučeno testiranje putem projekta. Jedan od radnih paketa (WP 6) uključio je stavove brojnih europskih centara za testiranje  te su sastavili preporučene indikatore za prikupljanje podataka korisnika centara. Neki od tih podataka su: broj testova, broj osoba koje su testirane, broj reaktivnih testova, stopa povezanosti sa skrbi i slično, te je korisno te podatke skupljati po ciljanim skupinama. Radni paket 7.1., izrada mobilne aplikacije RiskRadar, trenutno je u svojoj beta verziji, a ima funkciju procjene rizika (nalik našoj aplikaciji Spolno zdravlje).

Referirajući se na one pakete u kojima sudjeluje Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, udruga svojim primjerom integracije novih testiranja u postojeću praksu testiranja HIV-a i hepatitisa C posvjedočila je o nužnosti izvaninstitucionalnog testiranja spolno prenosivih infekcija. U tromjesečnom periodu pilot-projekta, brojne osobe posjetile su Checkpoint centar s ciljem testiranja klamidije i gonoreje izbjegavajući testiranje u zdravstvenim ustanovama, među kojima je bio i veći udio asimptomatskih pozitivnih osoba. Slična iskustva imale su i druge uključene zemlje, stoga je poruka izravna i nedvosmislena – testiranje u zajednici treba obuhvaćati čitavu paletu spolno prenosivih infekcija.