HUHIV obilježava Svjetski dan zdravlja 2020.

Svakog 7. travnja u svijetu se obilježava Svjetski dan zdravlja – dan za promociju i jačanje svijesti o globalnom zdravlju koji se redovito održava već 60 godina. Počevši na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije koja i sponzorira promotivne događaje diljem svijeta, svake godine obrađuje se važna javnozdravstvena tema. Posljednje se dvije godine tema ovog važnog dana ponavlja – univerzalna pokrivenost zdravstvenom skrbi za sve i bilo gdje. Ove godine, uslijed proglašene globalne pandemije, javnozdravstveni promotivni događaji ne održavaju se konvencionalnim metodama, a tema je preusmjerena na iznimno važne potporne stupove zdravstva i zdravlja – medicinske sestre i primalje.

Svrha ove kampanje podrška je javnosti i izraz poštovanja prema radu medicinskih sestara i primalja, kao i prepoznavanje njihove uloge, jačanje njihove vidljivosti te poticanje podrške i ulaganja u njih i njihov rad. Svjetska zdravstvena organizacija time ukazuje na povezanost između ulaganja u obrazovanje i zapošljavanje medicinskih sestara te univerzalne pokrivenosti zdravstvenom skrbi. Također, poruke kampanje ukazuju na potrebu za jačanjem vodeće uloge i utjecaja medicinskih sestara i primalja, što će rezultirati poboljšanjem zdravstvenih usluga, te unaprjeđenja baza podataka o radnoj snazi, kako bi resursi bili bolje usmjereni i prilagođenistvarnim potrebama.

Pet ključnih točaka za ulaganje u sestrinstvo i primaljstvo:

  • Ulaganje u usluge koje pružaju medicinske sestre i primalje
  • Omogućavanje ključne uloge primaljama i medicinskim sestrama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što uključuje pružanje usluga
  • Podrška medicinskim sestrama i primaljama u promicanju zdravlja, kao i prevenciji
  • Zapošljavanje više medicinskih sestara u svim područjima skrbi
  • Ulaganje u vodeću ulogu sestara i primalja

Stanje svjetskog sestrinstva 2020 (State oftheWorld’sNursing) literatura je objavljena uoči Svjetskog dana zdravlja, a potpisuje ju SZO u partnerstvu s Međunarodnim vijećem medicinskih sestara i kampanjom NursingNow te brojnim drugim partnerima. Radi se o dokumentu koji svjedoči o višestrukoj koristi medicinskih sestara i primalja u zdravstvu, a također prikazuje i brojne podatke iz zdravstva 193 zemlje. Podaci se posebno osvrću na Zapadnu pacifičku regiju, gdje ukupna radna snaga u sestrinstvu broji oko 28 milijuna, od čega je 19 milijuna profesionalnih medicinskih sestara. U Zapadnoj pacifičkoj regiji, polovica medicinskih sestara mlađe je od 35 godina (njih 51%). U toj regiji, jedna od tri radi u zemlji u kojoj nisu odrasle, niti se školovale. U 2018., manjak radne snage u sestrinstvu iznosio je oko 350 000 u toj regiji, a skoro 90% radne snage.

Podaci su dostupni i za druge zemlje, uključujući Hrvatsku. Posljednji podaci pokazuju da u hrvatskom zdravstvenom sustavu ima 34 184 osobe u sestrinstvu, odnosno 81 medicinska sestra na 10 000 stanovnika. 977 završi ih školovanje svake godine, a školovanje traje minimalno tri godine. U hrvatskom zdravstvenom sustavu, preko 50% djelatnika čine medicinske sestre (53,3%), a primalje 3,6%. Među njima, samo je 7% muškaraca, a 93% žena, te ih je 44% mlađih od 35 godina. Za detaljnije informacije objavljena je i pregledna slika koja pokazuje sestrinstvo u hrvatskom zdravstvu.

Što svi možemo učiniti kako bismo osnažili i podržali rad medicinskih sestara i primalja? 

Kao zdravstveni radnici, prepoznajte njihovu ulogu, uzimajte njihove profesionalne procjene u obzir, te ih smatrajte ključnima za donošenje odgovornih odluka. Kao nadređeni, uložite u njih, investirajte u njihovo zadovoljstvo, a kao građani – pristupajte im s poštovanjem i uvijek imajte na pameti da su ovdje zbog vaše dobrobiti.

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa od svojih početaka vrednuje, cijeni i promovira rad medicinskih sestara u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Kao zdravstvena organizacija koja svoje djelovanje temelji na uspješnoj sinergiji sa stručnom zajednicom, i s važnom misijom pružanja efektivnog odgovora na HIV, virusni hepatitis i ostale izazove spolnog i reproduktivnog zdravlja, svjesni smo da su ciljevi nemogući za ostvarenje bez uključivanja medicinskih sestara. Njihova važnost vidi se u održavanju zdravstvenih postupaka, interventnih i preventivnih, a osobe s kojima radimo, osobe koje žive s HIV-om i virusnom hepatitisom, uvijek izdvoje vrijeme da pohvale medicinske sestre. Društvena vrijednost ove profesije treba biti prepoznata i poštovana.

Udruga HUHIV već godinama održava suradnju sa sestrama iz Klinike za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ kojima neizmjerno zahvaljujemo na podršci našem radu, održavanju edukacija i nastojanju smanjenja stigme i diskriminacije prema osobama koje žive s HIV-om te infekcijom virusnim hepatitisima. Medicinske sestre svojim vještinama i kontaktom olakšavaju osobama povezivanje sa skrbi, kao i brigu za vlastito zdravlje, te nam je važno da naše sestrinstvo zna da to cijenimo. Bez vas bi sve to zaista bilo nemoguće.

Izvori:

https://www.who.int/westernpacific/news/events/detail/2020/04/07/western-pacific-events/world-health-day-2020

https://www.who.int/publications-detail/nursing-report-2020

https://apps.who.int/nhwaportal/Sown/Files?name=hrv.pdf

https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/svjetski-dan-zdravlja-7-travnja-podrzimo-medicinske-sestre-i-primalje/?fbclid=IwAR2KFrKZnXjNNmByoEoEo22QJoxW3OmUpHP4iknml0ORCpxErsl-tc30jq4