HUHIV na panel diskusiji Savjeta mladih Grada Zagreba

06.11.2021. udruga HUHIV participirala je na devetom kongresu savjeta mladih Republike Hrvatske.  U sklopu kongresa, održala se panel rasprava  o Centru za zdravlje mladih, tijekom koje je došlo do razmjene iskustava u području spolnog zdravlja, i savjeta koje sudionici kongresa mogu ponijeti u svoje predjele kako bi unaprijedili lokalne politike u tom području.

Bilo je riječi o principu preventivnog testiranja koje je potrebno omogućiti svim građanima koji su spolno aktivni, a posebno je istaknut bio problem manjka svijesti o toj potrebi. Mladi, a i odrasli, trebaju se dodatno educirati za te teme, jer unatoč tome što su spolno aktivni, građani i dalje ne znaju na koje načine se trebaju štititi da očuvaju svoje spolno zdravlje i spolno zdravlje svojih partnera. Spolno aktivni građani ne znaju gdje mogu otići na preventivna testiranja, koje postupke mogu napraviti ako do rizičnih ponašanja dođe, gdje obaviti preglede i slično. Djelomično je tako što ne postoji konkretna strategija za informiranje građana o tome, a poseban je izazov i dostupnost tih usluga. U manjim (često i u velikim) sredinama mnogi zaziru i od posjeta liječniku, te razgovora o tome, jer ih je strah da se o njihovim brigama ne sazna u zajednici.

Ideja i aktivnosti Centra za zdravlje mladih Grada Zagreba bile su predstavljene na panel diskusiji, kao odgovor na raspršenost zdravstvenih usluga koje mladi otežano dobivaju u zajednici. Teško je pronaći povjerljive stručnjake koji su specijalizirani za rad s mladima, stoga na taj način djeluje Centar – sve što bi mladima trebalo na jednom mjestu.

Poseban naglasak stavljen je na demedikalizaciju usluga u zajednici, koja u praktičnom smislu znači da neke zdravstvene usluge obavljaju stručno educirani nezdravstveni djelatnici, dakle postupaju po standardnom protokolu usluge, ali ujedno rasterećuju zdravstveni sustav koji je u posebnom izazovu tijekom pandemijske krize, te omogućuju usluge u zajednici gdje ne bi bile omogućene, ili ne bi bile omogućene prema realnoj potrebi u nekim sredinama.

Mnogi sudionici kongresa podijelili su svoja iskustva te postavili zanimljiva pitanja, pokazujući veliki interes za razumijevanjem politika koje stoje iza ovih primjera dobre prakse.

Zahvaljujemo Savjetu mladih Grada Zagreba na pozivu i nadamo se da smo pridonijeli inspiraciji za krojenjem lokalnih strategija za zdravlje našeg građanstva.