HUHIV kao član upravnog odbora europske mreže centara za testiranje COBATEST

15.12.2021. održan je online sastanak članova mreže COBATEST – jedne od najvećih mreža centara za testiranje koja djeluje diljem cijele Europe. Na sastanku su prezentirani rezultati izbora za mandat članstva Upravnog odbora od tri godine, na koji se javila i udruga HUHIV, te je izabrana na jednom od pet dostupnih mjesta, uz predstavnike u Italiji, Belgiji, Češkoj i Španjolskoj, te jedno fiksno mjesto CEEISCAT-a i AIDS Action Europe.

Osim formalnog dijela predstavljanja budućih članova Upravnog odbora s početkom 01.01.2022., predstavljeni su i zbirni rezultati testiranja diljem Europe. Primijećeno je kod niza Centara za testiranje da je došlo do pada preventivnih testiranja u 2020. godini, s obzirom na 2019. godinu. Velikim dijelom se ovo objašnjava pandemijskom krizom. Dio centara se zatvorio na dulje vrijeme, dio na kraće, a zajedničko je svima da su trebali na neki način adaptirati usluge kako bi bile sukladne nacionalnim epidemiološkim mjerama. Primjerice, CheckPoint centar u Zagrebu zatvorio se tijekom obveznog lockdowna u 2020. godini, no sa svibnjem su započele adaptirane usluge – većina procesa testiranja je digitalizirana, što je korisnicima olakšalo i odluku o testiranju, i sve korake od naručivanja, pa do dobivanja rezultata.

Drugi dio sastanka odnosio se na važne teme povezane sa spolno prenosivim infekcijama i marginaliziranim skupinama koje su u ovoj temi relevantne, a teme su mentalno zdravlje i chemsex. Naglasivši važnost diskursa o ovim temama i koliko su sveprisutne oko nas, otvorila su se vrata za niz novih diskusija koje će, ako ispunjuju svoju svrhu, poboljšati život naše zajednice.