Istraživanje: Među starijima od 50 raste broj zaraženih HIV-om

Svaki šesti novi slučaj HIV-a u Europi dijagnosticira se osobama starijim od 50 godina, izvijestili su u srijedu znanstvenici Europskog centra za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC), ukazujući na potrebu podizanja njihove svijesti o bolesti te na potrebu prilagodbe programa testiranja starijim generacijama.

Istraživanjem je otkriveno i da većina starijih od 50 češće boluje od uznapredovalog oblika HIV-a u odnosu na mlađu populaciju te da su virusom u većini slučajeva zaraženi putem heteroseksualnih spolnih odnosa. 

Naše istraživanje upućuje na nov smjer razvoja epidemije HIV-a. On bi mogao biti posljedica činjenice po kojoj su starije osobe manje svjesne opasnosti od zaraze HIV-om, kao i načina na koji se ta bolest prenosi“, smatra Lara Tavoschi, voditeljica istraživanje ECDC-a čiji su rezultati objavljeni u časopisu “The Lancet HIV”. 

Tavoschi kaže da zaposlenici zdravstvenih službi koje se bave problemom HIV-a osobe starije od 50 percipiraju kao populaciju koja je u manjoj opasnosti od zaraze tim virusom zbog čega se pomnije fokusiraju na dobnu skupinu mlađu od 50 godina. 

Rezultati našeg istraživanja upućuju na potrebu sveobuhvatnih programa prevencije širenja HIV-a, uključujući edukaciju, pristup kondomima, bolje mogućnosti testiranja te pridavanje veće pozornosti starijim osobama diljem Europe“, kaže Tavoschi. 

Danas je u svijetu virusom HIV-a koji uzrokuje razvoj AIDS-a zaraženo 37 milijuna ljudi. Najviše je slučajeva zabilježeno u siromašnim regijama poput Afrike gdje je pristup testiranju, prevenciji i liječenju puno ograničeniji nego na Zapadu. No stručnjaci upozoravaju da je epidemija HIV-a jednako teško iskorjenjiva i u bogatim područjima poput Europe. 

Studija ECDC-a se bavila analizom novih slučajeva zaraze HIV-om u 28 zemalja članica EU-a te u Islandu, Liechtensteinu i Norveškoj od 2004. do 2015. Ustanovljeno je da je u tom razdoblju virusom zaraženo više od 54.000 ljudi starijih od 50 godina, u usporedbi s 312,500 slučajeva zabilježenih kod osoba u dobi između 15 i 49 godina. 

Broj zaraženih među starijima od 50 porastao je u 16 europskih zemalja, među kojima su Belgija, Velika Britanija, Njemačka i Irska, a najviše osoba starijih od 50 i zaraženih HIV-om živi u Estoniji, Latviji, Malti i u Portugalu. 

Izvor: HINA