HUHIV na Danima otvorenih vrata Psihijatrijske bolnice “Sv. Ivan”

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije Klinka za psihijatriju Sveti Ivan 17.05.2024. organizirala je Dane otvorenih vrata pod nazivom „Bolnica Otvorena JEdnakima“ u cilju jačanja inkluzivnosti društva, educiranja stručne zajednice o važnosti podrške mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba i općenito o promicanju ljudskih prava ove populacije.

Edukativnim programom naglašena je važnost brige o mentalnom zdravlju osoba iz LGBTQIA+ zajednice koji su zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta vrlo često izloženi stigmatizaciji, diskriminaciji ili nasilju. Predstavljen je Program zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan pod nazivom BOJE (Bolnica Otvorena JEdnakima) koji je započeo s radom u listopadu 2023. godine.

U sklopu suradnje udruge HUHIV i Centra za zdravlje mladih Grada Zagreba, održano je zajedničko predstavljanje usluga zaštite mentalnog i spolnog zdravlja koje se u centru nude mladima. Predavanje su održali Ella Selak Bagarić, clin. psych. i stručnjak udruge HUHIV Davor Dubravić, pag.psych. U sinergiji zajedničkog djelovanja, mladi se mogu besplatno i povjerljivo testirati na spolno prenosive infekcije (HIV, sifilis, hepatitis C, klamidija i gonoreja), mogu dobiti i besplatnu uslugu mentalnog zdravlja i pregled ginekologa. Sveobuhvatna usluga usmjerena na mlade dostupna je zahvaljujući Gradu Zagrebu koji na ovaj način pokazuje brigu prema mladima.

Stručnjaci udruge HUHIV razumiju teškoće s kojima dolazi pripadnost ranjivoj skupini i uvažavaju u pristupu ograničenja koju stigma može donijeti, poput one o strahu od razgovora o seksualnoj orijentaciji. Naši korisnici često izdvajaju pristup stručnjaka kao pozitivno iznenađenje s obzirom na činjenicu da se radi o centru za testiranje, a mi šaljemo poruku – svakome želimo pomoći. 

Time smo pridonijeli svrsi Dana otvorenih vrata Psihijatrijske bolnice “Sv. Ivan” s ciljevima podizanja svijesti o izazovima s kojima se LGBTQIA+ osobe susreću, kao i doprinosima koje pružaju našem društvu; točnom informiranju i educiranju stručnjaka mentalnog zdravlja i drugih zdravstvenih djelatnika o rodnoj raznolikosti, manjinskom stresu, afirmativnom terapijskom pristupu, prevenciji HIV-a i drugim pitanjima koja su važna za LGBTQIA+ zajednicu.

Kroz izlaganja eminentnih stručnjaka u ovom području, dijalog, konstruktivnu raspravu i razmjenu iskustava u manje formalnom okruženju, pružena je prilika da aktivno djelujemo u smjeru veće tolerancije u društvu u kojem živimo.

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ