Edukacije mladih o spolnom zdravlju povodom Svjetskog dana AIDS-a

Povodom Svjetskog dana AIDS-a i važnosti spolnog zdravlja udruga HUHIV je organizirala vršnjačke edukacije za oko 300 učenika srednjih škola pretežito zdravstvenog usmjerenja kojima su nakon interaktivnog sudjelovanja u promociji zdravlja provedena organizirana predavanja i radionice o HIV/AIDS-u, spolno prenosivim bolestima, spolno odgovornom ponašanju te očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Edukacije su provodili vršnjački edukatori, studenti medicine udruge CroMSIC, uz podršku djelatnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu. Tijekom edukacija koristila se i popularna mobilna aplikacija „Spolno zdravlje“ koja je zaživjela i kao jedan od alata vršnjačkih edukacija o spolnom zdravlju i koja je u dosadašnjem periodu preuzeta više od 10.000 puta. Prateća web stranica spolnozdravlje.hr imala je preko 170.000 posjeta s preko 300.000 pregledanih sadržaja. Mladima su predstavljeni sadržaj i funkcionalnosti aplikacije, edukativna namjena kao i interaktivni sadržaji kalkulatora rizika, kviza znanja, tražilice zdravstvenih usluga te mnogi drugi poput popularne i izuzetno potrebne usluge pitaj stručnjaka putem koje mladi mogu anonimno postavljati pitanja stručnjacima o spolnom zdravlju, uključujući sve aspekte informiranja, pomoći i podrške po tom pitanju.

 

Održana edukativna radionica povodom Svjetskog dana AIDS-a u Učeničkom domu Marije Jambrišak

U organizaciji Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i u suradnji s udrugom studenata medicine CroMSIC i medicinskom sestrom doma, povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a se u ponedjeljak, 26. studenog 2018. godine održala interaktivna radionica o spolnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju za učenice Učeničkog doma Marije Jambrišak u Zagrebu. Radionici je prisustvovalo petnaestak učenica.

Nakon uvodnih riječi o Svjetskom danu AIDS-a, epidemiologiji infekcije HIV-om i savjetovališnom radu za mlade prim. Tatjane Nemeth Blažić, dr. med. iz HZJZ-a i psihologa Davora Dubravića iz HUHIV-a, studentice medicine iz udruge CroiMSIC su učenicama održale interaktivnu vršnjačku edukaciju na temu prevencije spolno prenosivih bolesti i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Povratne informacije su bile izvrsne, evaluacijske ankete su sve pozitivne.


Mladi za zdravlje mladih

Povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, učenici desete odgojne skupine Doma učenika Bjelovar u suradnji sa profesoricom Slobodankom Subotić pripremili su brojne aktivnosti za učenike.

Cilj aktivnosti bio je osvijestiti važnost čuvanja  spolnog zdravlja.

Aktivnosti su bile usmjerene na informiranje  o HIV- u i AIDS-u te svrha nošenja crvene vrpce kao simbol podrške oboljelima od AIDS-a.

Središnja aktivnost bila je upoznati aplikaciju “ spolno zdravlje „ koju su učenici ocijenili vrlo korisnom te bih ju preporučili prijateljima. Učenicima su također podijeljeni edukativni materijali pod pokroviteljstvom Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV).

U okviru obilježavanja Svjetskog dana AIDS- a učenici su izradili edukativni letak u kojem su osnovne informacije o AIDS-u, kao i prijedlog mladima  da koriste aplikaciju spolno zdravlje kao siguran izvor važnih informacija za očuvanje spolnog zdravlja.