Trihomonijaza

Trihomonijaza

Bolest urogenitalnog trakta koja se u velikoj većini slučajeva prenosi spolnim kontaktom. Žene se smatraju rezervoarom infekcije, a muškarci faktorom širenja. Od nespolnih načina prenošenja treba izdvojiti kontaminirane sanitarne čvorove i kontaminirane instrumente koji se koriste pri ginekološkom pregledu. Uzročnik bolesti je protozoa Trichomonas vaginalis koji se u vaginalnoj sluznici hrani leukocitima i bakterijama.

Simptomi: kod žena se javlja upalni sekret iz vagine, najčešće rijedak, bjelkast ili žućkast, često pjenušav u kojem se mogu naći mnogobrojni trihomonasi i leukociti. Vrlo se često na osnovnu bolest nadoveže i gljivična i bakterijska flora, što dodatno pojačava upalu. Sluznica stidnice je otečena i crvena, uz svrbež te bol u zdjelici. Moguće je i krvarenje nakon spolnog odnosa. Kod žena je ovo stanje vrlo neugodno. Nakon dužeg perioda, bolest prelazi u kroničnu fazu.
Kod muškaraca, trihomonijaza prolazi sa blažim simptomima, najčešće uz slabiji iscjedak.

Bolest se dijagnosticira mikroskopskim pregledom nativnog preparata, a liječi metronidazolom. Potrebno je da se oba partnera istodobno liječe.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa