Svjetski dan hepatitisa

Željeli bismo Vas obavijestiti o aktivnostima koje HUHIV organizira povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa:

1. U javnom gradskom prijevozu u gradu Zagrebu u periodu od 3.-31.7. izloženo je ukupno 380 plakata.

2. Snimljen je TV-spot “Jesi li ti broj 12?” koji je ponuđen svim TV kućama, a već se sada emitira na više od 10 njih

3. U suradnji s glazbenim portalom mixer.hr, na 9. Seasplash festivalu u Puli (od 21.-24.7.) i na 5. Skaville festivalu u kampu Preluk 28., 29. i 30.7. HUHIV će se uključiti distribucijom informativnih letaka i brošura.

4. U suradnji sa Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, u periodu od 1.6.-1.9. na 1100 plakatnih mjesta unutar Domova zdravlja diljem Hrvatske postavljeni su plakati u sklopu kampanje “Prekriži hepatitis B, prekriži hepatitis C”. Plakati postavljaju pitanje: Jeste li se ikada testirali na hepatitis B ili hepatitis C? te: Jeste li ikada bili izloženi nekom od sljedećih rizika?, a nakon toga navode se sami rizici za infekciju hepatitisom B ili hepatitisom C. Cilj je potaknuti osobe koje dolaze u Domove zdravlja na razgovor sa svojim liječnikom te procjenu rizika i potrebe odlaska na testiranje.

5. U suradnji sa Klinikom za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević”, u Savjetovalištu udruge HUHIV u sklopu Klinike (na prvom katu zgrade nasuprot porte, na vrhu vanjskog stepeništa), provodi se besplatno i anonimno testiranje na hepatitis C. Testiranje se provodi brzim testovima iz uzorka sline. Testiranje je započelo 26.7. i trajat će sve do isteka zaliha testova.