Svjetski dan AIDS-a – Voli i budi zdrav

“Voli i budi zdrav“ tradicionalni je slogan kampanje HUHIV-a koja se provodi u sklopu aktivnosti Svjetskog dana AIDS-a. HUHIV se godinama zalaže za informiranje mladih i edukaciju građana, kvalitetnu zaštitu, antidiskriminaciju te unaprjeđenje sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj.

Kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a i prvog Europskog tjedna testiranja na HIV

Voli i budi zdrav 2013

Kampanja se provodi na 1380 oglasnih prostora javnog gradskog prijevoza u 5 gradova u Hrvatskoj – Zagreb, Split, Osijek, Zadar i Dubrovnik, na fakultetima i studentskim domovima u Zagrebu, putem digitalnog oglašavanja na glavnim Zagrebačkim trgovima i prometnicama, emitiranjem TV spota i sudjelovanjem u brojnim tiskanim i digitalnim medijima. Na taj način želimo osvijestiti što veći broj građana na postojanje HIV infekcije i u našoj zemlji, da Hrvatska kao turistička i tranzicijska zemlja nije izuzeta iz kretanja zaraznih bolesti u svijetu, da HIV i ostale spolno i krvlju prenosive bolesti ne poznaju spol, dob, spolnu orijentaciju ili materijalni status te da se uz kvalitetnu brigu, svjesnost i znanje može utjecati na prevenciju, vlastito i tuđe zdravlje te dug i kvalitetan život bez obzira na rezultate testiranja.

20131125_13265220131125_13263020131125_13131520131125_13013320131125_13012820131122_132957

Ovom kampanjom HUHIV obilježava Svjetski dan AIDS-a i prvi Europski tjedan testiranja na HIV, te vedrim i pozitivnim stavom šalje korisne poruke mladima i općoj populaciji.

HIV testing week logo stg10_option1

22.-29.11.2013.Tjedan testiranja namijenjen je mladima i svim osobama koje su pod povećanim rizikom od zaraze. Testiranje se preporuča svakome tko je imao nezaštićeni spolni odnos s osobom nepoznatog HIV statusa, a pogotovo ukoliko je bilo višestruke razmjene partnera (povremenih avantura i sl.).
Osim HIV infekcije, to predstavlja i rizik za ostale spolno prenosive bolesti, kao i za njihov prijenos drugima. Stoga je važno informirati se i testirati te pouzdano znati svoj zdravstveni status, što je najvažniji korak prema zdravom i dugom životu bez obzira na rezultat. To je posebno važno ukoliko je u daljoj ili bližoj prošlosti bilo prakse nezaštićenih odnosa, navike uporabe droga, ponašanja pod utjecajem alkohola i drugih rizičnih ponašanja.

WAD_B3

CheckPoint Zagreb Udruge HUHIV i Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba ujedinjuje se s organizacijama, institucijama, ključnim kreatorima javnog mnijenja i voditeljima vlada diljem Europe u svrhu povećanja svjesnosti o prednostima testiranja na HIV. Europski tjedan testiranja na HIV održava se s ciljem smanjenja kasnih dijagnoza nastojeći osigurati svjesnost svog trenutnog HIV statusa kod što većeg broja ljudi. Naglašavaju se edukacija o HIV-u i testiranje na HIV, posebno namijenjeni mladima i osobama pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om.

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na CheckPoint Zagreb – centar za zdravlje i edukaciju mladih unutar društvene zajednice. Centar je u potpunosti usmjeren na pristup zajednici te prilagođen u skladu sa svakodnevnim životom društva, nudeći „drop-in“ metodu dobrovoljnog, besplatnog, anonimnog, pouzdanog i brzog testiranja na HIV i hepatitis C uz edukaciju, informiranje i savjetovanje, s ciljem smanjenja rizičnih ponašanja i prevencije daljnjeg širenja krvlju i spolno prenosivih bolesti.

29.11.2013. – Simpozij povodom Svjetskog dana AIDS-a – u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, s početkom u 9 sati, održava se Simpozij povodom Svjetskog dana AIDS-a pod organizacijom prof. Josipa Begovca, na kojem će se uz ostala stručna predavanja, predstaviti prva iskustva i rezultati rada CheckPoint centra Zagreb.
 
 
 
 
 
B1_Pozitivan koncert 2013(2)

30.11.2013.Pozitivan koncert – tradicionalna deveta po redu glazbena i edukativna manifestacija kojom se okuplja do 10.000 mladih željnih dobre zabave. Događaj povodom Svjetskog dana AIDS-a okuplja i brojne glazbenike koji svojim sudjelovanjem i potporom šalju poruke mladima o svjesnosti očuvanja zdravlja, odgovornog ponašanja, potrebe testiranja i anti-diskriminacije. Pozitivan koncert samo je jedan od događaja kojim Udruga HUHIV ukazuje na probleme AIDS-a i HIV-a, znanje, zaštitu i zdravlje. Uz sve primarna funkcija koncerta je edukacija, poticanje na testiranje i odgovorno ponašanje među mladima te osobama s rizičnim ponašanjem. Pozitivan koncert se bori I zalaže za AIDS free generaciju.

01.12.2013. – na dan obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, na Zagrebačkom Preradovićevom trgu (Cvjetni trg) postavit će se HUHIV INFO šator. Tradicionalno s našim volonterima, partnerima i prijateljima iz Hrvatskog crvenog križa i Udruženja studenata medicine CroMSIC, obilježit ćemo ovaj međunarodni dan zajedno s građanima, dijeliti edukativne materijale, pružati informacije i ukazivati na važnost testiranja, informiranja i zaštite.

Svjetski dan AIDS-a

INFORMIRAJ SE – problem nelagode i neznanja i dalje je prisutan u našem društvu čak i nakon toliko godina svjetskih napora da se ova bolest tretira kao globalni problem i zajedničkim ljudskim snagama suzbije na nulu. HIV spada u kronične i krvlju prenosive bolesti i ne prenosi se socijalnim kontaktima koji su ljudima urođeni, prirodni i potrebni. HIV se ne prenosi poljupcem, grljenjem, rukovanjem, prijateljstvom, razgovorom, zajedničkim druženjem, dijeljenjem obroka, radom u istom uredu, uporabom istog toaleta, odlaskom u školu, kupanjem u bazenu, tuširanjem, ugrizom komarca i sl.
Načini prijenosa HIV-a

ZAŠTITI SE – HIV je bolest koja se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, stoga je iznimno važno, pogotovo među mladima u periodu spolnog odrastanja, ali i osobama s povećanim rizikom od zaraze, da koriste zaštitu i čuvaju vlastito i tuđe zdravlje.
O HIV-u

TESTIRAJ SE – testiranje je jedini način kako saznati svoj HIV status. Unatoč postojanju brojnih preventivnih i edukacijskih programa u svijetu i kod nas kojima se nastoji smanjiti širenje krvlju prenosivih zaraznih bolesti, na žalost izostaje značajniji uspjeh – broj testiranja u Hrvatskoj proteklih godina je vrlo malen.
Izbjegavanje službenih zdravstvenih ustanova radi testiranja i savjetovanja zbog nelagode populacijskih skupina koje se nalaze pod povećanim rizikom od zaraze krvlju prenosivim zaraznim bolestima u svijetu je odavno prepoznato kao jedan od glavnih razloga neuspjeha programa sprječavanja širenja ovih bolesti. Težište savjetovanja i testiranja stoga je premješteno iz zdravstvenih ustanova na teren, u zajednicu. Jedino se tako, organiziranim programima prevencije i probira, može uspješno povećati obuhvat osoba s rizikom od zaraze HIV-om. Pružanjem usluga CheckPoint centra od svibnja 2013. – edukacije, savjetovanja i besplatnog, brzog i pouzdanog testiranja na HIV, značajno se povećao interes mladih te se postupno na najkvalitetniji mogući način utječe na zdravlje društva, edukaciju, svjesnost rizika, odgovorno spolno ponašanje, prevenciju i saznavanje svog zdravstvenog statusa.
Pretpostavlja se da u Gradu Zagrebu živi najmanje 50.000 osoba s rizikom od zaraze HIV-om. Na području cijele Hrvatske živi najmanje 200.000 osoba s rizikom zaraze HIV-om. Godišnje se u najboljem slučaju do sada dobrovoljno testiralo tek 2% te populacije odnosno najviše 4.000 ljudi. Ova jednostavna matematika govori o stvarnom uvidu u epidemiološku sliku zaraze HIV-om u Hrvatskoj.

web banner2

Upravo stoga HUHIV smatra kako treba znatno unaprijediti sustav savjetovanja i testiranja razvojem učinkovitih programa prevencije i probira u zajednici kao što je to učinjeno otvaranjem CheckPoint-a Zagreb, jer se jedino na taj način može dobiti prava slika stanja i na vrijeme poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo moguće širenje zaraze.
Najveći rizik je neznanje. Danas moderna medicina i dostupnost kvalitetnih lijekova osigurava dug, radno sposoban i kvalitetan život osobama oboljelima od HIV-a. Sa sigurnošću možemo reći, gotovo jednako dug i kvalitetan život kao i u zdravih ljudi. Znanje svog HIV statusa u što ranijoj fazi značajan je faktor zdravog života, ne oslanjajte se na sreću, testirajte se kako biste bili sigurni i nastavili sa svojim životom.
HIV testiranje

01.11. – 01.12. u svim poslovnicama “dm“ kampanja “Zaštiti sebe i pomozi drugima“

Uz potporu Udruge HUHIV, Svjetski dan AIDS-a obilježava se i u Vukovaru i Varaždinu.

Ovim bismo putem htjeli zahvaliti svim našim partnerima koji zajedno s nama sudjeluju u ovoj hvalevrijednoj akciji namijenjenoj prvenstveno mladima i zdravlju budućih generacija (Hrvatski crveni križ, CROMSIC – udruženje studenata medicine, Crveni križ Vukovar), ali i svima onima koji su na druge načine pomogli u realizaciji naših aktivnosti s ciljevima stvaranja AIDS FREE GENERACIJE.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa