Edukacije učenika medicinskih škola u prostoru CheckPoint centra Zagreb

Tijekom travnja i svibnja ugostili smo nekoliko grupa završnih razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska u Checkpoint centru Zagreb i održali edukacije o spolnom zdravlju. Kao uskoro zaposlene odgovorne mlade osobe, iznimno je važno da se kao stručnjaci educiraju o tabuiziranim temama poput spolnog zdravlja kako bi jednom mogli pomoći nekome tko se susreće s problemima u tom području.

Edukacije su bile organizirane u malim grupama. Male grupe imaju važnu prednost, a ta je da je učenicima ugodnije razgovarati o ovakvim temama kada nema mnogo drugih učenika oko njih. Zbog ovih razloga ponekad je teško ostvariti jednaku kvalitetu edukacije u razrednom okruženju. Učenici ponekad imaju dvojbe koje radije ne bi iznijeli pred velikom skupinom učenika. Ostvarujući ugodnu, neosuđujuću atmosferu, odgovornost je edukatora paziti na integritet učenika i poštivajući svako pitanje, ali i privatnost.

Razgovarali smo o spolno prenosivim bolestima, pristupu osobama koje žive s HIV-om u zdravstvenim ustanovama u kojima će učenici jednoga dana raditi, kako se nositi s temama koje se posramljuju u društvu, koja je njihova uloga u kontaktu s pacijentima u području spolnog zdravlja, kojim sve postupcima mogu nesvjesno posramiti pacijenta i kako to spriječiti, a dodatne teme predlagali su sami učenici s kojima smo vodili zanimljive i korisne rasprave.

Učenici su bili iznimno zadovoljni provedenim edukacijama te su ih ocijenili prosječnom ocjenom 5,0. Također, 97% učenika preporučilo bi ovu edukaciju svojim poznanicima. Zanimljivo je da 76% učenika procjenjuje da su teme spolnog zdravlja dosta zastupljene tijekom školovanja, ali su izrazili nezadovoljstvo kvalitetom tog sadržaja – komentirali su sadržaje neprilagođene suvremenoj dobi, neprivlačnom pristupu predavanju tim temama i nesveobuhvatnost. Učenje o spolno prenosivim bolestima, metodama kontracepcije i slično donosi informacije, ali nedostaje njihova praktična primjena npr. što u situacijama kada su ta znanja dovedena u pitanje i tu se doista slažemo s njihovom povratnom informacijom.

Zbog toga, zaključak je da su ovakve edukacije koje provodi udruga HUHIV iznimno potrebne i ostavljaju pozitivan trag na slici hrvatskog zdravstva tako što senzibiliziraju djelatnike za tabuizirane teme s kojima će se susretati u budućem radu. Hvala učenicima koji su se potrudili svojim angažmanom održati edukacije kvalitetnima te se veselimo budućim edukativnim susretima.

Rezultat je to duge suradnje i partnerstva s Školom za medicinske sestre Mlinarska i profesorice Dubravke Protić, dipl.med.techn. koja je prepoznala važnost ovog partnerstva, vrijednog iskustva koje stručnjaci udruge HUHIV stječu u svakodnevnom radu i svrhu koju putem ovakvih neformalnih edukacija učenici, budući zdravstveni djelatnici mogu dobiti u cilju unaprjeđenja zdravstvenog sustava i zdravstvenih ishoda u RH.