Brzi testovi

Brzi testovi

HIV i hepatitis C ne događaju se nekom drugome: za zarazu je dovoljan samo jedan eksperiment, npr. jedan jedini nezaštićeni spolni odnos s osobom nepoznatog statusa ili piercing ili tetovaža u nesterilnim uvjetima. Na to upozoravaju brojne javno-zdravstvene kampanje, ali i broj oboljelih koji kontinuirano raste.

U Hrvatskoj su visoko pouzdani brzi testovi već dostupni i u upotrebi: testovi za otkrivanje antitijela prema virusima humane imunodeficijencije tipa 1 i tipa 2 te za otkrivanje antitijela prema virusu hepatitisa C kojima se točno i pouzdano mogu otkriti antitijela prema HIV-u i virusu hepatitisa C u uzorcima oralne tekućine te u drugim klasičnim uzorcima kao što su puna krv iz vrha prsta ili vene, plazma i serum.

Spomenuti testovi otkrivaju antitijela prema HIV-u tipa 1 i 2 ili virusu hepatitisa C nakon samo 20 minuta analize bilo kojeg od prethodno spomenutih uzoraka bioloških materijala. Test karakterizira visoka specifičnost i osjetljivost otkrivanja antitijela HIV-a i hepatitisa C u svim biološkim materijalima kao što su ORALNA TEKUĆINA, krv i plazma te jednostavnost postupka. Nakon uzimanja oralne tekućine, krvi ili plazme potrebno je pričekati samo 20 minuta do dobitka pouzdanog rezultata testiranja bez potrebe odlaska u laboratorij.

Točnost i pouzdanost ovih “brzih” testova potvrđena je brojnim neovisnim kliničkim ispitivanjima koje su provele ugledne svjetske organizacije i institucije kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, američki CDC (Centers for Disease Control and Prevention), britanski NHS (National Health Service) i druge. Rezultati tih kliničkih ispitivanja potvrđuju visoku točnost i pouzdanost spomenutih testova koja je jednaka ili čak i bolja od “klasičnih” komercijalno dostupnih EIA – enzimskih imunoloških testova .

Upravo je izuzetna točnost temelj odluke FDA (Američke administracije za hranu i lijekove) kojom je omogućeno da HIV test iz oralne tekućine bude prvi ikad odobreni kućni test za dijagnozu HIV-a u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova izuzetno pouzdana tehnologija omogućuje visoku dijagnostičku točnost testiranja oralne tekućine usporedivu s tradicionalnim testiranjima uzoraka krvi. Ta činjenica predstavlja veliki korak naprijed u mogućnosti ranog, točnog, brzog i pogodnog otkrivanja zaraženosti HIV-om i hepatitisom C koji dodatno donosi i uštede sustavima zdravstvene zaštite jer se na ovaj način izbjegava nepotrebno korištenje znatno skupljih metoda, osobito pri testiranju osoba s visokim rizikom zaraze. Posebno je za naglasiti kako dostupnost brzog i pouzdanog testiranja najviše ide u prilog ranom otkrivanju ovih bolesti te pristupanju što bržeg liječenja.

Od 2008. godine test je postao dostupan zdravstvenim radnicima brojnih zemalja Europske unije koji provode testiranje na HIV, a od lipnja 2009. godine dostupan je zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj.

HALMED: ORAQUICK HCV RAPID ANTIBODY TEST I TEST KIT KONTROLA
HALMED: ORAQUICK ADVANCE RAPID HIV-1/2 ANTIBODY TEST

U Hrvatskoj test smiju izvoditi samo zdravstveni djelatnici. Popis institucija, poliklinika i ordinacija u kojima je dostupno testiranje uzorka sline na HIV i hepatitis C možete pogledati OVDJE.

 

BRZI TESTOVI NA ANTITIJELA HIV-a i HCV-a

Prvi brzi testovi koji su se izvodili izvan laboratorija pojavili su se 80-ih godina prošlog stoljeća za analizu urina, glukoze, okultnog krvarenja čime je započelo tzv. vrijeme point-of-care (POC) testiranja, tj. testiranja koje se provodi na mjestu gdje se bolesniku pruža skrb. Pri odabiru ovakvih testova važno je, zbog velikog broja proizvođača i sve veće ponude testova, izabrati test koji je sukladan europskim odrednicama o testovima in vitro i koji obavezno nosi oznaku CE. Za dijagnostičku procjenu kvalitete testa potrebno je također uzeti u obzir osjetljivost, specifičnost te pozitivnu i negativnu prediktivnu vrijednost testa na temelju različitih studija na definiranim kliničkim uzorcima i takve rezultate prilagoditi sredini u koju se test uvodi obzirom na prevalenciju bolesti.

U Checkpoint centru Zagreb na preporuku stručnjaka koristimo brze testove iz oralne tekućine OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 Antibody Test i OraQuick® HCV Rapid Antibody Test (OraSure Technologies, Inc) za određivanje infekcije HIV-om i HCV-om. Ovi testovi predstavljaju značajan dijagnostički iskorak, zadovoljavaju sve zadane kriterije dobrog POC testa, odobreni su od strane američke agencije FDA (Food and Drug Administration Agency), uvršteni su u smjernice CDC-a te pokazuju jednaku osjetljivost i specifičnost kao komercijalni laboratorijski testovi. Kao i standardni laboratorijski testovi, smatraju se probirnima i zahtijevaju laboratorijsku potvrdu ako se radi o reaktivnom rezultatu. Oba testa izvode se na sličnom principu koji smo opisali na primjeru testa na HIV:

OraQuick ADVANCE® Rapid HIV-1/2 Antibody Test koristi se za kvalitativnu detekciju antitijela na HIV-1 i HIV-2 iz oralne tekućine, krvi iz prsta ili vene te plazme. Sastoji se od jednokratnog uređaja za testiranje te jednokratne posudice koja sadrži prethodno pripremljenu otopinu za razvijanje. Svaki dio opreme za testiranje zatvoren je u posebn om pretincu unutar jedne vrećice koja čini test.

Trakica za testiranje uzorka, koja je vidljiva kroz prozorčić s rezultatom na samom uređaju za testiranje, sadrži sintetičke peptide koji predstavljaju regiju ovojnice HIV-a te kozji anti-humani IgG (proceduralna kontrola) pričvršćene na nitroceluloznu membranu u test (T) zoni i kontrolnoj (C) zoni.

Uzorak oralne tekućine prikuplja se plosnatim jastučićem ugrađenim u uređaj za testiranje, nakon čega se umeće u posudicu s otopinom za razvijanje. Otopina omogućava protok uzorka do samog uređaja i trakice za testiranje. Kako razrijeđeni uzorak prolazi kroz uređaj, on rehidrira protein-A zlatni kolorimetrijski reagens sadržan u uređaju. Kako se uzorak penje prema trakici, prvo dolazi do T-zone. Ako uzorak sadrži antitijela koja reagiraju s antigenom imobiliziranim na nitroceluloznoj membrani, pojavljuje se crvenkasta linija koja kvalitativno ukazuje na prisutnost antitijela na HIV-1 ili/i na HIV-2 u uzorku. Intenzitet boje linije pritom nije izravno proporcionalan količini antitijela prisutnih u uzroku. Nakon T zone uzorak nailazi na C zonu. Ova unutarnja kontrola služi za potvrdu ispravnog uzimanja i pripreme uzorka. Crvenkasta linija pojavljuje se u C zoni uslijed pravilnog izvođenja testa, neovisno o tome je li uzorak pozitivan ili negativan na antitijela HIV-a.

Rezultati testiranja interpretiraju se 20 minuta nakon umetanja uzorka u otopinu za razvijanje i mogu biti: reaktivni u slučaju da se pojave crvene linije u C i u T zoni (preliminarno pozitivan rezultat), nereaktivni ukoliko se crvena linija pojavi samo u C, ali ne i u T zoni (negativan rezultat) ili nevalidni ukoliko se nije pojavila ispravna linija u C kontrolnoj zoni.

 

Literatura:

Đaković-Rode, O. (2012). Point-of-care (POC) testiranje u dijagnostici infektivnih bolesti.

Infektološki glasnik, 32:1, 25-30.

http://www.infectioncontroltoday.com/news/2010/11/

orasure-technologies-receives-award-for-oraquick-hcv-rapid-antibody-test.aspx

http://www.news-medical.net/news/20100628/

FDA-approves-OraSure-Technologies-OraQuick-HCV-Rapid-Antibody-Test.aspx

http://www.fda.gov/downloads/BiologicsBloodVaccines/

ucm091917.pdf

http://www.orasure.com/_staging/docs/pdfs/

products/oraquick_advance/

OraQuick-Advance-Package-Insert-English.pdf

http://www.hcvadvocate.org/hepatitis/factsheets_pdf/

OraQuick_HCV_Rapid_Antibody_Test.pdf

http://www.orasure.com/products-infectious/products-infectious-oraquick.asp

http://www.orasure.com/products-infectious/products-infectious-oraquick-hcv.asp

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ