Voli i budi zdrav – Svjetski dan AIDS-a

“Voli i budi zdrav” naziv je ovogodišnje kampanje HUHIV-a koja se provodi u sklopu aktivnosti Svjetskog dana AIDS-a.

HUHIV se godinama zalaže za informiranje mladih i edukaciju građana, kvalitetnu zaštitu, antidiskriminaciju te unaprjeđenje sustava savjetovanja i testiranja na krvlju prenosive bolesti u Hrvatskoj.

Kampanja se provodi na 1380 oglasnih prostora javnog gradskog prijevoza u 5 gradova u Hrvatskoj – Zagreb, Split, Osijek, Zadar i Dubrovnik. Na taj način želimo osvijestiti što veći broj građana na postojanje HIV infekcije i u našoj zemlji, da Hrvatska kao turistička i tranzicijska zemlja nije izuzeta iz kretanja zaraznih bolesti u svijetu te da se uz kvalitetnu brigu, svjesnost i znanje može utjecati na prevenciju, vlastito i tuđe zdravlje te dug i kvalitetan život bez obzira na rezultate testiranja. Ovom kampanjom HUHIV obilježava Svjetski dan AIDS-a te vedrim i pozitivnim stavom šalje korisne poruke mladima i općoj populaciji.

Svjetski dan AIDSa 2012

INFORMIRAJ SE – problem nelagode i neznanja i dalje je prisutan u našem društvu čak i nakon toliko godina svjetskih napora da se ova bolest tretira kao globalni problem i zajedničkim ljudskim snagama suzbije na nulu. HIV spada u kronične i krvlju prenosive bolesti i ne prenosi se socijalnim kontaktima koji su ljudima urođeni, prirodni i potrebni. HIV se ne prenosi poljupcem, grljenjem, rukovanjem, prijateljstvom, razgovorom, zajedničkim druženjem, dijeljenjem obroka, radom u istom uredu, uporabom istog toaleta, odlaskom u školu, kupanjem u bazenu, tuširanjem, ugrizom komarca i sl.
Informirajte se i pružite ruku zajedničkoj borbi za stvaranje AIDS free generacije.

ZAŠTITI SE – HIV je bolest koja se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, stoga je iznimno važno, pogotovo među mladima u periodu spolnog odrastanja, ali i osobama s povećanim rizikom od zaraze, da koriste zaštitu i čuvaju vlastito i tuđe zdravlje.

O HIV-u

TESTIRAJ SE – testiranje je jedini način kako saznati svoj HIV status. Unatoč postojanju brojnih preventivnih i edukacijskih programa u svijetu i kod nas kojima se nastoji smanjiti širenje krvlju prenosivih zaraznih bolesti, na žalost izostaje značajniji uspjeh – broj testiranja u Hrvatskoj i dalje je vrlo malen.

Izbjegavanje službenih zdravstvenih ustanova radi testiranja i savjetovanja zbog nelagode populacijskih skupina koje se nalaze pod povećanim rizikom od zaraze krvlju prenosivim zaraznim bolestima u svijetu je odavno prepoznato kao jedan od glavnih razloga neuspjeha programa sprječavanja širenja ovih bolesti. Težište savjetovanja i testiranja stoga je premješteno iz zdravstvenih ustanova na teren, u zajednicu. Jedino se tako, organiziranim programima prevencije i probira, može uspješno povećati obuhvat osoba s rizikom od zaraze HIV-om. U Hrvatskoj su terenski programi prevencije i probira u zajednici na žalost iznimno rijetki.

Također, treba naglasiti da broj novootkrivenih osoba zaraženih HIV-om postepeno raste iz godine u godinu dok se broj testiranja osoba s rizikom zaraze lagano smanjuje. Postavlja se pitanje što možemo očekivati u razdoblju od sljedećih 5 do 10 godina.

Pretpostavlja se da u Gradu Zagrebu živi najmanje 50.000 osoba s rizikom zaraze HIV-om. Na području cijele Hrvatske živi najmanje 200.000 osoba s rizikom zaraze HIV-om. Godišnje se u najboljem slučaju testira 2% te populacije odnosno najviše 4.000 ljudi. Ova jednostavna matematika govori o stvarnom uvidu u epidemiološku sliku zaraze HIV-om u Hrvatskoj.

Iako je u stručnim krugovima broj testiranih osoba s rizikom zaraze HIV-om dobro poznat, u javnost se često izlazi s nedovoljno jasnim podacima. Još jednom naglašavamo kako je prema današnjim saznanjima Hrvatska zemlja s niskom prevalencijom HIV-a, ali zasluge za takvo stanje zasigurno ne pripadaju uspješnim programima testiranja i savjetovanja što na žalost potvrđuju navedene brojke.
Upravo stoga HUHIV smatra kako treba znatno unaprijediti sustav savjetovanja i testiranja razvojem učinkovitih programa prevencije i probira u zajednici jer se jedino na taj način može dobiti prava slika stanja i na vrijeme poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo moguće širenje zaraze.

Najveći rizik je neznanje. Danas moderna medicina i dostupnost kvalitetnih lijekova osigurava dug, radno sposoban i kvalitetan život osobama oboljelima od HIV-a. Sa sigurnošću možemo reći, gotovo jednako dug i kvalitetan život kao i u zdravih ljudi. Znanje svog HIV statusa u što ranijoj fazi značajan je faktor zdravog života, ne oslanjajte se na sreću, testirajte se kako biste bili sigurni i nastavili sa svojim životom.

HIV testiranje

Svjetski dan AIDS-a