Nastavak edukacija u srednjim medicinskim školama u sklopu projekta „Volim zdravlje“ – Medicinska škola Varaždin

Sredinom ožujka, tim edukatora održao je u Varaždinu dvije edukacije u sklopu projekta „Volim zdravlje“. Edukatori su 12. ožujka 2020., netom prije odluke o početku nastave od doma zbog epidemiološke situacije vezane uz SARS-CoV-2, posjetili Medicinsku školu Varaždin. Četrdeset i dva učenika, raspoređena u dvije grupe, sudjelovala su u dvije sveobuhvatne edukacije iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja. Učenici su tim edukatora dočekali u svojoj dobro opremljenoj učionici, a epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, psihologinja HUHIV-a i medicinska sestra s Klinike za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ održale su interaktivna predavanja te su odgovarale na pitanja zainteresiranih učenika i poticale raspravu o temama koje su ih zanimale.

Razgovaralo se o spolno prenosivim bolestima, metodama kontracepcije, iskustvima na poslu, profesionalnoj ekspoziciji, ubodnim incidentima i svemu onome za što su učenici izrazili pojačani interes. Učenici su saznali kome i gdje se mogu obratiti ako imaju bilo kakva pitanja vezana za spolno zdravlje. S obzirom na to da je koronavirus tada već danima bio jedna od glavnih tema u Varaždinu, ali i u ostatku Hrvatske, razgovaralo se i o brigama i pitanjima vezanima uz ovu novu infekciju.

Edukacije na terenu trenutno se ne provode – naš stručni tim trebao je obići u ovih nekoliko mjeseci cijelu Hrvatsku te time dodatno pridonijeti usavršavanju naših budućih zdravstvenih djelatnika, no s obzirom na trenutnu situaciju, pridržavamo se preporučenih mjera te ćemo naše aktivnosti prilagoditi razvoju događaja i važećim preporukama.

HUHIV će o svim projektnim aktivnostima redovito izvještavati javnost putem službenih stranica i društvenih mreža udruge.

Više o projektu Volim zdravlje