Testirajte se na klamidiju i mikoplazmu

Program probira za studentice i studente Grada Zagreba (u dobi od 18 do 24 godine)

Ako se izlažeš riziku, testiraj se na klamidiju i mikoplazmu

Dio mladih se upušta u rizična spolna ponašanja koja mogu imati negativna trenutačan (spolno prenosive infekcije i neplanirana trudnoća) i dugoročan (kronične bolesti, teškoće zanošenja i neplodnost, zloćudne i životno ugrožavajuće bolesti) nepovoljan utjecaj na zdravlje.

Prema prijavama zaraznih bolesti i podacima iz zdravstvenih ustanova i istraživanja u Hrvatskoj se u posljednjih pet godina godišnje prosječno bilježi oko 340 klamidijskih infekcija, a raširenost midijskih infekcija kod adolescenata i mladih do 25 godina, prema različitim istraživanjima, kreće se od 3,5 do 6,2%.

Redoviti preventivni pregledi kod liječnika čuvaju zdravlje

Redovito obavljajte preventivne preglede i testirajte se. Spolno prenosive bolesti često nemaju uočljive simptome ili su bez simptoma.

Ako ste spolno aktivni i bili u riziku od zaraze spolno prenosivim bolestima, pridružite se programu probira studentske populacije u dobi od 18 do 25 godina Grada Zagreba na spolno prenosive bakterije klamidiju i mikoplazmu. Neliječene spolno prenosive infekcije mogu imati ozbiljne posljedice po vaše zdravlje i neželjene komplikacija u budućnosti. Pametno brinite o svom spolnom zdravlju jer ono je važno.

Probirno testiranje mladih na spolno-prenosive bakterije klamidiju i mikoplazmu organizira Služba za kliničku mikrobiologiju – Referentni centar za dijagnostiku spolno-prenosivih infekcija MZ RH i Služba za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr.A. Štampar”.

Spolno-prenosive infekcije (SPI) su puno češće nego što pretpostavljate. Među najčešće uzročnike SPI ubrajaju se klamidija i mikoplazma, bakterije koje se prenose spolnim kontaktom.

Znakovi i simptomi infekcije znaju biti nejasni ili izostaju, posebno često kod djevojaka, pa je važno da se testirate ako ste mlađi od 25 godina.

Infekcije izazvane ovim bakterijama lako se liječe antibioticima, ali neliječene infekcije mogu ostaviti teške posljedice, koje uključuju:

  • nepovratno oštećenje reproduktivnih organa u oba spola, što može za posljedicu imati neplodnost (nemogućnost začeća – sterilitet), ali i ektopičnu trudnoću (opasnu trudnoću po život trudnice, nastalu izvan maternice);
  • prerano rođenje djeteta koje može izazvati zdravstvene poteškoće te biti opasno i za majku i za dijete. Bakterije se mogu na dijete proširiti i tijekom poroda i dovesti do infekcije oka i pluća novorođenčeta.

Razgovarajte sa svojim liječnikom i pridružite se programu probira studentske populacije Grada Zagreba na spolno-prenosive bakterije klamidiju i mikoplazmu. Neliječene SPI mogu imati ozbiljne posljedice po vaše zdravlje. Vodite brigu o vašem spolnom zdravlju i zaštitite se od neželjenih komplikacija u budućnosti. Vaš liječnik odgovorit će na sva vaša pitanja otvoreno i dobronamjerno.

Više informacija o programu probira, letak i  gdje se javiti možete pronaći na OVDJE.


WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa