TESTIRAJ SE BESPLATNO I ANONIMNO NA HEPATITIS C

TESTIRAJ SE BESPLATNO I ANONIMNO NA HEPATITIS C – program probira za osobe koje su koristile zatvorski sustav i osobe koje su koristile opojne droge

 

Od 15.01.2018. započela je akcija testiranja na hepatitis C u CheckPoint centru Zagreb u sklopu programa prevencije hepatitisa C probirom osoba koje mogu imati povećani rizik od infekcije (sukladno preporukama SZO). Akcija besplatnog testiranja na hepatitis C trajati će cijelu godinu. Rana dijagnoza može spriječiti zdravstvene probleme koji mogu biti posljedica infekcije i spriječiti prijenos virusa.

U području liječenja hepatitisa C razvoj probirne dijagnostike, pregleda, liječenja (uključujući trajanje i nuspojave liječenja) stalno napreduje s velikim skokom u posljednjih nekoliko godina promjenom pristupa u liječenju i upotrebom novih terapijskih rješenja.

Stoga pozivamo sve osobe u potrebi za testiranjem da dođu u CheckPoint centar Zagreb ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16:00 do 19:30. Sve informacije o virusnim hepatitisima, procjeni osobnog rizika od zaraze i mogućnošću postavljanja upita stručnjacima dostupne su u mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu ili na www.hepatitis.hr.

S obzirom da jetra ima ključnu ulogu u filtriranju otrova iz tijela, neprepoznati hepatitis C dovodi tvoje zdravlje u ozbiljnu opasnost jer oštećuje jetru.

Korištenje droga koje uključuje dijeljenje igala i šprica predstavlja najveći rizik za prijenos hepatitisa C i to je najčešći način zaraze hepatitisom C u Europi pa i u Hrvatskoj. Stope infekcije među intravenskim korisnicima droga kreću se od 12-85%.

Dovoljna je samo jedna situacija dijeljenja igala, šprica, a ponekad i ostalog pribora kako bi se zarazio/-la ovim virusom. Ušmrkavanje droga manje je rizično, ali rizik i tu postoji.

Boravak u zatvorskom sustavu također povećava izloženost jer je tamo udio osoba koje žive s hepatitisom C povećan, a izravan kontakt sa zaraženom krvlju predstavlja rizik od prijenosa.

I neke druge situacije izravnog kontakta s tuđom krvlju mogu predstavljati rizik. Hepatitis C puno je češći nego što pretpostavljaš.

 

Više o virusnim hepatitisima možeš saznati u mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu gdje možeš ispuniti i Kalkulator rizika.

Iako možda nemaš simptome koje možeš prepoznati, to ne znači da nemaš hepatitis C i da on već ne ugrožava tvoje zdravlje.

Saznaj imaš li hepatitis C jer hepatitis C možeš izliječiti. Današnji lijekovi više ne izazivaju značajne nuspojave i vrijeme liječenja puno je kraće.

Ako se prepoznaš u nekoj situaciji koju smo naveli, dođi na testiranje i provjeri svoj status.

„Hepatitis C možeš izliječiti“

Dođi u CheckPoint centar Zagreb ponedjeljkom, srijedom ili petkom od 16-19.30h na adresu Domagojeva 10, Zagreb.

Testiraj se u CheckPoint centru jer je:

  • besplatno
  • anonimno
  • pouzdano (stručno osoblje)
  • bezbolno (iz sline)
  • brzo (rezultat za 20 minuta)
  • u opuštenoj atmosferi

Što ako je rezultat pozitivan?

  • dobit ćeš sve potrebne informacije o hepatitisu C
  • objasnit ćemo ti što možeš dalje poduzeti
  • povezat ćemo te sa sustavom skrbi

Testiraj se jer je važno znati!

Ako imaš pitanja pošalji nam e-mail ili nas nazovi na 0800 448 767.