Stručnjaci HUHIV-a educiraju studente medicine udruge CroMSIC

06.12.2021. održano je online predavanje stručnjaka HUHIV-a za studente medicine udruge CroMSIC na temu „Kako razgovarati o neugodnim stvarima“. Ideja iza predavanja bila je odgovoriti na izazove koje spominju mnogi zdravstveni djelatnici s kojima surađujemo (i šire), a tiču se komunikacijskih vještina kada dođe do razgovora o spolnim odnosima.

Razgovarali smo o temama koje uglavnom izazivaju neugodu u razgovorima, poput tema spolnog odnosa, financija, nasilja, izgleda i smrti. Razgovarali smo i o terminologiji koju treba izbjegavati, i što umjesto nje koristititi kako bismo maksimalizirali osjećaj prihvaćanja i validacije naših sugovornika, često se osvrćući na kontakt s osobama koje žive s HIV-om, s obzirom da je to glavno područje djelovanja udruge HUHIV, ali i šireg spolnog zdravlja.

Dio predavanja odnosio se i na teorijski pregled tehnika aktivnog slušanja, kao i njihovu primjenu na konkretnim situacijama. Učili smo o parafraziranju, sažimanju, refleksiji emocija i konfrontaciji, te time osnažili buduće zdravstvene djelatnike da tehnike aktivnog slušanja primjenjuju kod svojih pacijenata kako bi gradili kvalitetniji odnos. Odnos je u ovom kontekstu sinonim za povjerenje, a povjerenje je preduvjet za uspješnu pomoć na vrijeme – dakle, ne prekasno, i ne skrivajući važne informacije kojih se pacijenti srame. Strah od posramljivanja je realan – posramljivanje se koristi u odgoju, koristi se u medijima, čak postoje oblici posramljivanja u preventivnim kampanjama koje za cilj imaju smanjiti neka štetna ponašanja u zajednici. Međutim, ne postižemo željeni cilj ako koristimo posramljivanje. Posramljivanje motivira žrtve da skrivaju posramljena obilježja, a ne da ih promijene. Ako nekoga posramimo zato što je homoseksualne orijentacije, šaljemo mu poruku da ta informacija u našem odnosu (i kulturi) nije dobrodošla. Ne motiviramo ga da se promijeni, nego da to obilježje skriva, pogotovo zato što to obilježje nije promjenjivo, i ne radi se o odluci, nego o važnom dijelu spolnosti koje je ionako teško integrirati kao potpuno validno u našem društvu. Vrijednosni prefiksi nemaju mjesta kada razgovaramo o individualnim razlikama.

Diskusija je išla u smjeru razgovora o stigmatizaciji osoba koje imaju i druge spolno prenosive bolesti, te glavnih izazova zbog kojih nam se javljaju. Kožne bolesti poput HPV-a i genitalnog herpesa također izazivaju veliku brigu koja bi se mogla prevenirati kvalitetnom edukacijom prije stupanja u prve spolne odnose. Ne samo da bi uspjeli zaštititi građane od pretjerane brige nakon što se spolno prenosiva infekcija dogodi, već bismo im ponudili alate za zaštitna zdravstvena ponašanja.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa