Stručnjaci HUHIV-a educiraju studente medicine udruge CroMSIC

06.12.2021. održano je online predavanje stručnjaka HUHIV-a za studente medicine udruge CroMSIC na temu „Kako razgovarati o neugodnim stvarima“. Ideja iza predavanja bila je odgovoriti na izazove koje spominju mnogi zdravstveni djelatnici s kojima surađujemo (i šire), a tiču se komunikacijskih vještina kada dođe do razgovora o spolnim odnosima.

Razgovarali smo o temama koje uglavnom izazivaju neugodu u razgovorima, poput tema spolnog odnosa, financija, nasilja, izgleda i smrti. Razgovarali smo i o terminologiji koju treba izbjegavati, i što umjesto nje koristititi kako bismo maksimalizirali osjećaj prihvaćanja i validacije naših sugovornika, često se osvrćući na kontakt s osobama koje žive s HIV-om, s obzirom da je to glavno područje djelovanja udruge HUHIV, ali i šireg spolnog zdravlja.

Dio predavanja odnosio se i na teorijski pregled tehnika aktivnog slušanja, kao i njihovu primjenu na konkretnim situacijama. Učili smo o parafraziranju, sažimanju, refleksiji emocija i konfrontaciji, te time osnažili buduće zdravstvene djelatnike da tehnike aktivnog slušanja primjenjuju kod svojih pacijenata kako bi gradili kvalitetniji odnos. Odnos je u ovom kontekstu sinonim za povjerenje, a povjerenje je preduvjet za uspješnu pomoć na vrijeme – dakle, ne prekasno, i ne skrivajući važne informacije kojih se pacijenti srame. Strah od posramljivanja je realan – posramljivanje se koristi u odgoju, koristi se u medijima, čak postoje oblici posramljivanja u preventivnim kampanjama koje za cilj imaju smanjiti neka štetna ponašanja u zajednici. Međutim, ne postižemo željeni cilj ako koristimo posramljivanje. Posramljivanje motivira žrtve da skrivaju posramljena obilježja, a ne da ih promijene. Ako nekoga posramimo zato što je homoseksualne orijentacije, šaljemo mu poruku da ta informacija u našem odnosu (i kulturi) nije dobrodošla. Ne motiviramo ga da se promijeni, nego da to obilježje skriva, pogotovo zato što to obilježje nije promjenjivo, i ne radi se o odluci, nego o važnom dijelu spolnosti koje je ionako teško integrirati kao potpuno validno u našem društvu. Vrijednosni prefiksi nemaju mjesta kada razgovaramo o individualnim razlikama.

Diskusija je išla u smjeru razgovora o stigmatizaciji osoba koje imaju i druge spolno prenosive bolesti, te glavnih izazova zbog kojih nam se javljaju. Kožne bolesti poput HPV-a i genitalnog herpesa također izazivaju veliku brigu koja bi se mogla prevenirati kvalitetnom edukacijom prije stupanja u prve spolne odnose. Ne samo da bi uspjeli zaštititi građane od pretjerane brige nakon što se spolno prenosiva infekcija dogodi, već bismo im ponudili alate za zaštitna zdravstvena ponašanja.