Što je NEET i zašto razgovaramo o njemu?

Osobe koje su u NEET statusu su one osobe koje nisu zaposlene, ne obrazuju se niti usavršavaju odnosno nisu u nekom sustavu edukacije ni treninga (Pojam „NEET” označava mlade ljude koji nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju. – engl. Not in Education, Employment or Training), te ne uključuje nezaposlene osobe starije životne dobi. Klasifikacija je nastala u kasnim devedesetima kako bi usmjerila pažnju na rastuću kategoriju osoba ekonomske neaktivnosti i usporedno s time povećala prisutnost interventnih i preventivnih programa za zapošljavanje i edukaciju.  Pripadnost NEET statusu povezana je s rizikom od apsolutnog ili relativnog siromaštva, te socijalne izoliranosti.

Nezaposlenost mladih jedan je od temeljnih društveno-političkih izazova Republike Hrvatske koji je i dalje u rastu,  usprkos velikom potencijalu i volji mladih. Prilike za zaposlenje su nedostatne i među mladima prevlada osjećaj beznađa, zbunjenosti i manjka perspektive. U srpnju 2021. Hrvatski zavod za zapošljavanje je objavio podatke da je na burzi registrirana 31 713 nezaposlena mlada osoba, od ukupno 126 006 registriranih ukupno nezaposlenih, što ih čini četvrtinom svih nezaposlenih. Podaci kojima raspolaže Hrvatski zavod za zapošljavanje ne prikazuju u potpunosti realno stanje stvari jer mnogo osoba koje ne rade uopće nisu u sustavu – maknuti su s burze, nisu u edukaciji, nemaju posao i kao posljedica svega navedenog, mogu biti suočeni s pravom egzistencijalnom krizom, te bez potpore sustava. Popratni problemi koji se mogu javiti su različite psihičke teškoće kao posljedica osjećaja naučene bespomoćnosti, i zbog toga je potrebno da se sustav orijentira na osvještavanje vlastitih potencijala i snaga kako bi se život ponovno vratio u kontrolu.

Danas se mobiliziraju brojne strategije koje mogu pomoći osobama NEET statusa da se uspješno zaposle, uključe u edukaciju te započnu ili nastave razvoj brojnih kompetencija koje će povećati njihovu individualnu konkrentnost na tržištu.  Svaki pripadnik našeg društva ima golemi potencijal biti uspješan i sretan, i u uređenom društvu za taj put treba dobivati nekompromisnu podršku od strane sustava. Stručnjaci udruge HUHIV koriste se tom mišlju vodiljom kada rade sa svojim korisnicima – uz prihvaćajući i neosuđujući odnos pomažu u razvoju kapaciteta i zajedničkom pronalasku metoda kojima se uspostavlja kontrola nad kursom života.

Jedna od strategija je Europski socijalni fond, u sklopu kojeg je i projekt naziva Osposobi se i zaposli. Udruga HUHIV u sklopu tog projekta pomaže mladim osobama NEET statusa (nezaposlenim osobama koje nisu u edukaciji ni u treningu) na području grada Zagreba da spoznaju i ostvare svoje potencijale i olakša im ulazak na tržište rada.

Ako ste zainteresirani uključiti se u ovaj projekt, želite pomoći nekome koga znate, ili vas zanima više o samom projektu i temi, slobodno nam se javite na info telefon 0800 448 767 radnim danom između 09:00 i 15:00h, ili preko e-maila pitaj@huhiv.hr.

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu broj poziva: UP.01.2.0.04 Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije donijeli su Odluku o financiranju projekta OSPOSOBI SE I ZAPOSLI – UP.01.2.0.04.0033 u iznosu od 1.906.971,22 kuna. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta je od 06.07.2021. do 06.07.2023.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa