Simpozij povodom održavanja Svjetskog dana hepatitisa 2021.

U petak, 2. srpnja 2021 održan je simpozij/webinar povodom Svjetskog dana hepatitisa koji se službeno obilježava 28. srpnja. Simpoziju je participiralo 160 sudionika i 7 predavača. Simpoziju se pristupalo virtualno putem prijave i bio je dostupan javnosti.

Organizatori simpozija/webinara bili su:

  • Referentni centar za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva RH
  • Sekcija za virusni hepatitis Hrvatskog društva za infektivne bolesti HZL-a
  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
  • Znanstveni centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva

Moderatori simpozija bili su prof.dr.sc. Adriana Vince, dr.med.,spec. infektolog, pročelnica Odjela za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i dr.sc. Ivan Kurelac, dr.med.,spec. infektolog, odjelni liječnik. Nakon kratkog uvoda o izazovima liječenja hepatitisa tijekom 2020. godine u periodu COVID-19 pandemije, simpozij je otvorila prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr.med. specijalist epidemiologije s prikazom epidemiologije virusnih hepatitisa 2020. Hepatitis A i E u Hrvatskoj se i dalje pojavljuje sporadično, dok je prevalencija hepatitisa B niska uslijed obaveznog cijepljenja uvedenog u osnovne škole za osobe 1989-og godišta i mlađe. Prevalencija hepatitisa C je visoka u skupinama s povišenim rizikom, poput osoba koje koriste droge intravenozno, zbog načina prijenosa.

Tihana Đuran, dr.med iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prezentirala je prikaz liječenja hepatitisa C za vrijeme COVID-19 pandemije u pogledu troškova zdravstvene skrbi.

Prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med., pročelnica Odjela za hepatitis i voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva RH iznijela je saznanja o utjecaju COVID-19 na jetru s naglaskom na utjecaj postojećih komorbiditeta. Unatoč zahtjevima i prilagodbi na pandemiju COVID-19 djelatnici Odjela za virusni hepatitis uložili su napore da održe skrb za pacijente s hepatitisom na nivou kao što je to bilo i prije pandemije.

Iz Kliničke bolnice Merkur o transplantaciji jetre za vrijeme pandemije COVID-19 govorila je izv.prof.dr.sc. Tajana Filipec Kanižaj, specijalist internist – gastroenterolog. Nakon kratke stanke tijekom početne faze pandemije KB Merkur je nastavio sa transplantacijama jetre uz određene mjere opreza. Zanimljiv je podatak da tijekom postupka transplantacija nije došlo do nijednog prijenosa COVID-19 između osoblja i pacijenata.

Dr. sc. Neven Papić, dr.med., spec. infektolog, liječnik Odjela za virusni hepatitis i viši asistent Medicinskog fakulteta u Zagrebu prezentirao je istraživanje o ulozi steatoze jetre u infektivnim bolestima. Naglasio je i problem pretilosti u Hrvatskoj kao uzrokom masne jetre koja je onda podložnija drugim infekcijama.

Simpozij je završen predavanjem o ulozi udruga za vrijeme pandemije gdje su svoj rad prezentirali Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa (HUHIV) te Hrvatsko društvo za bolesti jetre (HEPATOS). Mr. sc. Tatjana Reić, dr. vet. med. iz HEPATOS-a predstavila je rezultate rada i inicijative društva kroz 20 godina djelovanja u ovom području.

Josip Kresović, mag. psych predstavio je aktivnosti udruge HUHIV na području prevencije, dijagnostike i povezivanja oboljelih od virusnih hepatitisa sa zdravstvenom skrbi kroz proteklu godinu te za vrijeme pandemije COVID-19 i ovogodišnju nacionalnu kampanju povodom Svjetskog dana hepatitisa.

Tijekom pandemije COVID-19 HUHIV se usmjerio na digitalne kanale putem kojih se pružala podrška, informiranje i savjetovanje, a to su www.huhiv.hr, volimzdravlje.hr., hepatitis.hr., i mobilna aplikacija Sve o hepatitisu (dostupno besplatno u Google play i App store servisa). Osim toga SOS linija 0800 448 767 bila je dostupna i tijekom lockdowna u ožujku 2020. svakim radnim danom.

Pruženo je oko 1500 savjetovanja, a njih se 30% odnosilo na tematiku virusnih hepatitisa. Korisnici koji su se javljali bili su ili pozitivni na HCV ili HBV, ali nisu u skrbi, oni koji su testirani, ali nisu informirani o značenju njihovih nalaza te oni koji čekaju tretman.

U CheckPoint centru Zagreb je digitaliziran proces testiranja kako bi se i dalje pružala kvalitetna usluga brzog testiranja na hepatitis C uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Osim navedenih aktivnosti, HUHIV je predstavio ESF projekt Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I – Deinstitucionalizacija usluga za osobe s problemima ovisnosti – Razvoj mreže socijalnih usluga UP.02.2.2.06.0373. Projekt je još u tijeku i obuhvaća testiranje, edukaciju i povezivanje u skrb korisnika drop-in centara i terapijskih zajednica diljem Hrvatske. Iste usluge biti će pružane i u tri zatvora u Hrvatskoj.

Zabilježeno je preko 400 polaznika e-learning tečajeva vezanih uz virusne hepatitise na stranici volimzdravlje.hr, edukacijskom portalu kojeg je osmislio HUHIV za edukaciju javnosti i zdravstvenih djelatnika s ciljem unapređenja zdravstvenog sustava. Volim zdravlje proizašao je iz ESF projekta Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I.

Za kraj prezentacije predstavljena je nacionalna kampanja povodom Svjetskog dana hepatitisa 2021. sa svjetskim sloganom HEPATITIS NE MOŽE ČEKATI (engleski HEP Can’t wait! – worldhepatitisday.org ). Fokus HUHIV-a kao nositelja ove kampanje su zdravstvene institucije, organizacije civilnog društva, mediji i društvene mreže s ciljem prevencije i ranog otkrivanja infekcije virusnim hepatitisom. Kao i svake godine, kampanja rezultira povećanim brojem informiranja i testiranja na hepatitis C u CheckPoint centru Zagreb.

SVJETSKI DAN HEPATITISA 2021.
Objavu za javnost i više o nacionalnoj kampanji, ciljevima i aktivnostima pogledajte na službenim stranicama nacionalne kampanje.