Seks bez kondoma? Ne!

U jednom istraživanju se pokazalo da čak 80% muškaraca koristi barem jednu taktiku kako bi izbjegli korištenje kondoma, a što je najgore od svega, od početka prakticiranja seksa su koristili najmanje 3 taktike kako bi izbjegli korištenje kondoma.

I dok je izbjegavanje kondoma zastrašujuće često, najčešće zbog „vjerovanja partneru, ugode, trenutka, nepromišljenosti, korištenja alkohola“, zapamtite da ništa ne trebate raditi protiv svoje volje jer se gotovo uvijek zaboravlja na opasnost od spolno prenosivih bolesti, koje često dolaze bez ikakvih simptoma.

Jednom kada s partnerom uđete u monogamnu vezu, možete početi razmišljati o drugim oblicima zaštite, a na samom početku kondom se savjetuje svim parovima. Najbolje bi bilo kada bi par otišao na testiranje prije bilo kakve seksualne aktivnosti.

Testirati se možete u CheckPoint centru Zagreb, anonimno, besplatno i pouzdano testovima iz sline za 20 minuta. CheckPoint Zagreb je centar za zdravlje i edukaciju mladih unutar društvene zajednice. Centar je u potpunosti usmjeren na pristup zajednici te prilagođen u skladu sa svakodnevnim životom društva, nudeći „drop-in“ metodu dobrovoljnog, besplatnog, anonimnog, pouzdanog i brzog testiranja na HIV uz edukaciju, informiranje i savjetovanje, s ciljem smanjenja rizičnih ponašanja i prevencije daljnjeg širenja krvlju i spolno prenosivih bolesti.

Ne brini, čist sam

Ovo je najčešća taktika. Čak 73.7% muškaraca koristi ovu taktiku kako bi izbjegli korištenje kondoma. Muškarci mogu patiti od spolnih bolesti, a da ne primijete nikakve simptome. On možda i vjeruje u to da je čist, ali to nije sigurno. Ništa ne može pokvariti raspoloženje ovako brzo kao izbjegavanje kondoma.

Tako si seksi, ne mogu čekati

Čak 73.2% muškaraca koristi različite komplimente kako bi izbjegli korištenje kondoma. Ovo je jedna od najopasnijih taktika. Uvijek budite spremni i imajte kondom nadohvat ruke. Tada će ova taktika izgubiti svaki smisao jer će, što se tiče čekanja, u pitanju biti tek nekoliko sekundi.

Puno je bolje bez njega

Ovo je jedna od najstarijih taktika, a čak 50.3% muškaraca je izjavilo da ju je isprobalo, iako često tako ne misle. Ustvari, istraživanja su pokazala da je seks ugodniji i opušteniji ako se koristi kondom jer se mogu u potpunosti prepustiti seksu i zaboraviti na brige oko spolnih bolesti. Postoje različite vrste kondoma koje mogu povećati užitak. Isprobavajte razne vrste kako bi korištenje kondoma postalo zabavan dio seksa.

Mogu li malo bez kondoma?

40% muškaraca je priznalo da koristi ovu taktiku jer se nadaju da ćete u trenutku strasti popustiti. Odgovorite brzo i odlučno. Nije baš najromantičnije, ali morate biti odlučni.

Zar mi ne vjeruješ?

Igranje na kartu emocija je vjerojatno najpodmukliji način, ali 34% muškaraca priznaje da je i to isprobalo. Neki muškarci se uistinu osjećaju uvrijeđeno ako inzistirate na korištenju kondoma, a neki ovo koriste kao manipulaciju. Objasnite mu da to nema nikakve veze s njim i da ovo nije tema oko koje možete pregovarati.

Ove taktike su najčešće, ali postoje i brojne druge. Neki tvrde da su bili na testiranjima, neki namjerno u trenutku stavljanja strgaju kondom tako da to izgleda slučajno. Sve u svemu, kakvo god mišljenje imali o zaštiti, sa seksualnim partnerom morate o tome jasno razgovarati i držati se svojih uvjerenja.

Ako vaš partner i dalje inzistira da seks prakticirate bez kondoma, bez obzira na sve što ste pokušali, razmislite o tome je li vrijeme da odete.

Izvor (pročišćeni sadržaj): glam.hr

Prema iskustvu CheckPoint centra Zagreb, na uzorku od preko 2000 osoba kojima je pruženo individualno savjetovanje, edukacija i procjena rizičnog spolnog ponašanja, čak 80,3% korisnika procjenjuje kako je u posljednjih 6 mjeseci višekratno bilo izloženo riziku za zarazu HIV-om i ostalim spolnim bolestima. 59,7% osoba imalo je nezaštićeni oralni seks, 73,9% nezaštićeni vaginalni seks te 24,7% nezaštićeni analni seks. Uzimajući u obzir da je prosjek spolnih partnera u posljednjih 12 mjeseci 2 te da se kod brojnih osoba penje i do 200, često asimptomatske karakteristike HIV-a i brojnih spolnih bolesti mogu dovesti do nesvjesnog širenja.

SPB

Dosadašnja praksa pokazuje da treba ulagati napore u edukaciji cjelokupne populacije, posebice mlađe generacije i stručnih djelatnika. S jedne strane, pripadnici mlađe generacije još uvijek su neinformirani i nerado govore o spolnosti, o problematici spolno prenosivih bolesti, o mogućim načinima zaštite, liječenju zaraženih osoba i svemu onome što bi trebalo podići razinu njihovog općeg znanja i smanjiti mogućnost potencijalne zaraze. S druge pak strane, pokazuje se da stručni radnici u ustanovama socijalne i zdravstvene skrbi još uvijek imaju predrasude prema pružanju usluga zaraženim osobama.

HIV je bolest koja se najčešće prenosi spolnim putem. Pod najvećim rizikom su osobe koje imaju nezaštićene spolne odnose (bez kondoma) s više partnera nepoznatog HIV statusa (bez obzira na njihov spol i način spolnog odnosa).

HIV se NE prenosi socijalnim kontaktom, rukovanjem, dodirom, slinom, znojem, poljupcem i sl.

Dijagnoza HIV infekcije danas znači kronično stanje s kojim će većina zaraženih, kod kojih se infekcija rano otkrije, uz liječničku pomoć, živjeti pun i zdrav životni vijek. Ukoliko ne znate da ste zaraženi HIV-om (niste se testirali), možete nesvjesno prenijeti virus drugima. Ako znate svoj HIV status, bilo da ste pozitivni ili negativni, omogućit će Vam se poduzimanje koraka kako biste zaštitili svoje i zdravlje drugih.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca gotovo u svim državama svijeta, udruga HUHIV svojim edukativnim aktivnostima daje doprinos širenju svijesti o ovom virusu i boljem razumijevanju potreba zaraženih osoba. S obzirom na sve brži porast broja zaraženih osoba virusima koji se najčešće prenose spolnim putem, posebice HIV-om, ali i potreba zaraženih osoba, još uvijek je potrebno javno i otvoreno govoriti o ovoj temi.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa