Borba za talijansko HIV cjepivo!

Talijanski znanstvenici tvrde da, ukoliko će imati sredstava, za tri do četiri godine možemo očekivati njihovo cjepivo za HIV na tržištu. Riječ je o terapijskom cjepivu, koje je u prvom redu namijenjeno osobama koje žive s HIV-om. Cilj tog cjepiva je pojačati snagu imunološkog sustava u borbi sa kroničnom infekcijom.

Rzultati dobiveni u Milanu su jako dobri. 100 tjedana nakon prvog procjepljivanja, kod niti jednog od 168 sudionika u ovom istraživanju (pacijenti) nije prema rezultatima pokazana potreba za drugim procjepljivanjem. To pokazuje da, prema sadašnjim rezultatima, cjepivo već prvom injekcijom omogućava postizanje zadovoljavajuće razine imuniteta kod osoba koje žive s HIV-om.

Osim u Italiji, druga faza kliničkog ispitivanja panira se i u Južnoafričkoj Republici. Problem provođenja ove faze je nedostatak sredstava. Nakon druge faze, uslijedila bi registracija (treća faza), što je preduvjet komercijalizacije cjepiva. Sve nadležne institucije u Italiji (Nacionalno povjerenstvo za borbu protiv AIDS-a, Nacionalni centar za AIDS u sklopu Nacionalnog zdravstvenog instituta Italije) tvrde kako je i ovo istraživanje osuđeno na sudbinu svih istraživanja u Italiji, koje prati kronični manjak financijskih sredstava. situacija je tim gora što za ovo istraživanje ne postoje financijska sredstva za iduću godinu, odnosno sljedeću fazu. Znanstvenici tvrde da bi se financiranjem razvoja cjepiva u konačnici pomoglo siromašnim zemljama svijeta i stanovništvu koje nije u mogućnosti platiti skupa cjepiva.

Sljedeći izazov je razvoj cjepiva za prevenciju HIV/AIDS-a.