Sedma regionalna HIV/AIDS konferencija u Sarajevu

U periodu od 28. – 29.05.2015.g. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, održana je 7. regionalna HIV/AIDS konferencija u organizaciji Udruženja Partnerstvo za zdravlje u suradnji sa partnerima.

Program Konferencije bio je usmjeren na postizanje veće uključenosti visokorizičnih – MARP populacija u sistem postojećih usluga, kao i razvijanje izlaznih strategija vezanih za prijelazni period koji Bosnu i Hercegovinu očekuje nakon najavljenog odlaska Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, te prijelaz usluga u nadležnost relevantnih državnih institucija BiH na svim nivoima.

Naziv ovogodišnje konferencije bio je „Expanding HIV response“, s fokusom na povećanje suradnje među zemljama u cilju odgovora na HIV/AIDS, postizanje novih milenijskih ciljeva UN-a ( 90;90;90 ), te osnaživanje udruga u regiji nakon odlaska Global Fund-a.

sedma regionalna hiv konferencija u sarajevu2

Konferencija je osmišljena kao jedinstven forum za razmjenu znanja, iskustava i pozitivne prakse koji se događa svake druge godine i okuplja  eminentne stručnjake, direktno ili indirektno uključene u sistem usluga odgovora na HIV.  Oko 150 sudionika je tijekom konferencije sudjelovalo u predavanjima uglednih liječnika, savjetnika u centrima za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV, akademika, socijalnih radnika, zdravstvenih radnika, kao i predstavnika vladinih i nevladinih organizacija iz BiH, zemalja regije i Europe.

Udruga HUHIV je na ovoj konferenciji predstavila svoj rad kroz Social Hub zajedno sa još 22 udruge iz cijele regije. Također, predstavljeni su rad i rezultati CheckPoint centra Zagreb kao dobar primjer zajedničke suradnje lokalne zajednice, stručnjaka i nevladinog sektora tj. izvrsne sinergije zdravstvenog i izvaninstitucionalnog sustava pružanja javnozdravstvene usluge za građane.

Projekt Checkpoint Zagreb je i na ovoj konferenciji ocijenjen kao jedan od važnijih projekata u regiji i primjer dobre suradnje u ostvarenju ciljeva edukacije, savjetovanja i testiranja na HIV i HCV s ciljem smanjenja nedijagnosticiranih te što ranije detekcije u cilju uspješnog liječenja i prevencije u društvenoj zajednici.

sedma regionalna hiv konferencija u sarajevu3