Pušenje ima veći utjecaj na prognozu HIV pozitivnih pacijenata od čimbenika povezanih s HIV-om

Michael Carter
Objavljeno: 31. prosinca 2012

Velik dio povećane smrtnosti viđen u bolesnika s HIV-om može se pripisati pušenju, izvijestili su danski istraživači u online izdanju Clinical Infectious Diseases. “Gubitak životnih godina povezan s pušenjem bio je veći nego onih povezanih s HIV-om,” navode istraživači. Autori vjeruju da njihova otkrića imaju važne implikacije za skrb o HIV-u, ukazujući na važnost savjetovanja i podrške o prestanku pušenja.

Zahvaljujući antiretrovirusnoj terapiji, prognoze za mnoge ljude koji žive s HIV-om sada su izvrsne. Stope bolesti i smrti povezanih s HIV-om drastično su pale od sredine 1990- ih, ukazujući na to da su čimbenici povezani sa životnim stilom sada glavni uzrok morbiditeta i smrtnosti u osoba koje žive s HIV-om.

Brojne studije su pokazale da ljudi s HIV-om imaju veću vjerojatnost da će pušiti od onih HIV negativnih. Bolesti koje su potencijalno povezane s pušenjem, kao što su kardiovaskularne bolesti i karcinomi, učestalije su kod osoba oboljelih od HIV-a. Uloga pušenja i drugih potencijalno promjenjivih rizičnih čimbenika je trenutačno nejasna.

Istražitelji iz Danske stoga su dizajnirali studiju za procjenu učinka pušenja na smrtnost osoba s HIV-om. Također su usporedili rizik smrti i gubitak životnih godina povezan s pušenjem s rizikom povezanim s HIV-om povezanim faktorima. Uzorak je uključivao 2921 odraslu osobu koja je uključena u HIV skrb između 1995. i 2010. godine. Intravenozni korisnici droga su isključeni iz sudjelovanja. Osobe s HIV-om su uskladili s 10 642 osoba iz kontrolne skupine. Obje skupine praćene su približno četiri godine.
Među HIV pozitivnim pacijentima 47% je bilo trenutnih pušača, 18% bivših pušača, a 37% nikad nije pušilo. Odgovarajuće stope za kontrolnu skupinu bile su 21%, 33% i 47%.

Veća smrtnost HIV pozitivnih trenutnih pušača (uspoređujući s HIV pozitivnim pacijentima koji nikada nisu pušili) bila je 18 na 1000 pacijentovih godina. Odgovarajuća stopa HIV negativnih u kontrolnoj skupini bila je 5 na 1000 pacijentovih godina.

Rizik od smrti nepovezanih s HIV-om bio je pet puta veći kod trenutnih pušača uspoređujući s HIV pozitivnim pacijentima koji nikada nisu pušili. HIV pozitivni pacijenti koji su trenutni pušači također su imali četiri puta veći rizik od svih uzroka smrtnosti.

Rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti je približno dva puta veći za HIV pozitivne trenutne pušače u odnosu na HIV pozitivne nepušače. Trenutni pušači su također imali trostruko veću šansu da će umrijeti od karcinoma.

Pušenje je imalo značajan utjecaj na životni vijek HIV pozitivnih pacijenata.

Autori su izračunali da tridesetpetogodišnji nepušači imaju očekivani životni vijek od 78 godina. U usporedbi sa životnim vijekom bivših pušača od 69 godina i samo 63 godine za aktualne pušače. “Naš nalaz manje smrtnosti među prethodnima u odnosu na sadašnje pušače naglašava važnost savjetovanja HIV pacijenata o prestanku pušenja,” komentiraju istraživači.

Oni su izračunali da su HIV-pozitivni pacijenti izgubili pet godina očekivanog životnog vijeka zbog zaraze HIV-om i da je dvanaest godina života izgubljeno zbog pušenja.
“Gubitak životnih godina povezan s pušenjem bio je veći od onih povezanih s HIV-om“, pišu istraživači. “Pušači zaraženi HIV-om s dugogodišnjom uključenošću u skrb gube više životnih godina zbog pušenja nego zbog HIV-a.“

Izvor: www.aidsmap.com