Prve aktivnosti projekta Osposobi se i zaposli – priprema projektne dokumentacije

Stručnjaci u projektu Osposobi se i zaposli pripremili su dokumentaciju potrebnu za praćenje rada s korisnicima i planove edukacijskih programa kojima će se razvijati njihove vještine.  Projektne aktivnosti koje prati navedena dokumentacija su mentorstva, psihološka savjetovanja i treninzi za transverzalne, meke i poduzetničke vještine. Pripremljene su i popratne excel datoteke za jednostavnije izvještavanje. Individualizirani program rada dokument je za praćenje rada sa svakim korisnikom s ciljem postizanja dogovorenog ishoda – zaposlenja, konkretne edukacije ili uključivanja u mjeru samozapošljavanja. Ishodi se kreiraju u skladu s ambicijama i kompetencijama korisnika, uz kontinuiranu podršku stručnjaka kroz mentoriranje, psihološko savjetovanje i treninge.

Iako se postupci bilježe u mentorstvu, stručnjaci udruge HUHIV osjetljivi su na privatnost i zaštitu korisnika, stoga je dogovorena i posebna interna strategija bilježenja osobnih informacija.

U individualiziranim programima rada bilježit će se i napredak u edukacijskim treninzima kojima je cilj povećati konkuretnost na tržištu. Edukacijski treninzi dijele se u tri kategorije: programi transverzalnih vještina, programi mekih vještina i programi poduzetničkih vještina. Programi transverzalnih vještina odnose se na specifične vještine koje mogu pomoći korisniku na praktičan način da poveća svoju konkurentnost i bolje se spremi za zaposlenje. Primjeri radionice koji će se provoditi u sklopu projekta Osposobi se i zaposli su: pisanje životopisa, vještine prezentiranja i samoprezentiranja na razgovoru za posao i korištenje društvenih mreža za pronalazak posla. Programi mekih vještina uključuju generalne vještine koje su korisne na mnogim radnim mjestima, a ne odnose se na uže stručno područje rada, već ga u kontekstu radnog mjesta razvijaju. Primjeri radionica mekih vještina koje će se koristiti u ovom projektu su komunikacijske vještine, vještine donošenja odluka, organizacijske vještine i slično. Poduzetničke vještine kao treća kategorija edukacija za korisnike uključuju vještine vođenja posla, ali i usvajanje znanja koje je potrebno prije i uoči otvaranja svog posla. Namjenjene su korisnicima koji su izrazili ambiciju i kompetenciju za time te su kroz rad sa stručnjacima identificirani kao potencijalni korisnici mjere samozapošljavanja.  

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu broj poziva: UP.01.2.0.04 Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije donijeli su Odluku o financiranju projekta OSPOSOBI SE I ZAPOSLI – UP.01.2.0.04.0033 u iznosu od 1.906.971,22 kuna. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta je od 06.07.2021. do 06.07.2023.