Prve aktivnosti projekta Osposobi se i zaposli – priprema projektne dokumentacije

Stručnjaci u projektu Osposobi se i zaposli pripremili su dokumentaciju potrebnu za praćenje rada s korisnicima i planove edukacijskih programa kojima će se razvijati njihove vještine.  Projektne aktivnosti koje prati navedena dokumentacija su mentorstva, psihološka savjetovanja i treninzi za transverzalne, meke i poduzetničke vještine. Pripremljene su i popratne excel datoteke za jednostavnije izvještavanje. Individualizirani program rada dokument je za praćenje rada sa svakim korisnikom s ciljem postizanja dogovorenog ishoda – zaposlenja, konkretne edukacije ili uključivanja u mjeru samozapošljavanja. Ishodi se kreiraju u skladu s ambicijama i kompetencijama korisnika, uz kontinuiranu podršku stručnjaka kroz mentoriranje, psihološko savjetovanje i treninge.

Iako se postupci bilježe u mentorstvu, stručnjaci udruge HUHIV osjetljivi su na privatnost i zaštitu korisnika, stoga je dogovorena i posebna interna strategija bilježenja osobnih informacija.

U individualiziranim programima rada bilježit će se i napredak u edukacijskim treninzima kojima je cilj povećati konkuretnost na tržištu. Edukacijski treninzi dijele se u tri kategorije: programi transverzalnih vještina, programi mekih vještina i programi poduzetničkih vještina. Programi transverzalnih vještina odnose se na specifične vještine koje mogu pomoći korisniku na praktičan način da poveća svoju konkurentnost i bolje se spremi za zaposlenje. Primjeri radionice koji će se provoditi u sklopu projekta Osposobi se i zaposli su: pisanje životopisa, vještine prezentiranja i samoprezentiranja na razgovoru za posao i korištenje društvenih mreža za pronalazak posla. Programi mekih vještina uključuju generalne vještine koje su korisne na mnogim radnim mjestima, a ne odnose se na uže stručno područje rada, već ga u kontekstu radnog mjesta razvijaju. Primjeri radionica mekih vještina koje će se koristiti u ovom projektu su komunikacijske vještine, vještine donošenja odluka, organizacijske vještine i slično. Poduzetničke vještine kao treća kategorija edukacija za korisnike uključuju vještine vođenja posla, ali i usvajanje znanja koje je potrebno prije i uoči otvaranja svog posla. Namjenjene su korisnicima koji su izrazili ambiciju i kompetenciju za time te su kroz rad sa stručnjacima identificirani kao potencijalni korisnici mjere samozapošljavanja.  

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Pronađi me!” – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu broj poziva: UP.01.2.0.04 Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije donijeli su Odluku o financiranju projekta OSPOSOBI SE I ZAPOSLI – UP.01.2.0.04.0033 u iznosu od 1.906.971,22 kuna. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%. Trajanje projekta je od 06.07.2021. do 06.07.2023.

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ