Naše tijelo kao instruktor u razvoju cjepiva

Prema instrukcijama našeg tijela, odnosno načinu na koje se tijelo bori protiv HIV-a, znanstvenici se nadaju razviti učinkovito cjepivo protiv ove infekcije. Naime, BBC prenosi kako je u SAD-u nedavno opisan obrazac izgradnje obrane tijela protiv HIV virusa.

Poznato je kako HIV mutira kako bi preživio napad pacijentovog imunološkog sustava. No, neki pacijenti uspijevaju razviti vrlo učinkovita antitijela koja mogu neutralizirati mutante HIV virusa. Izolirano je antitijelo pod nazivom CH103, koje je samo uspjelo neutralizirati 55% HIV uzorka. Znanstvenici su opisali način na koji se ova antitijela stvaraju.

Naime, kada se osoba zarazi HIV-om, njezino tijelo proizvodi antitijela koja napadaju HIV. Virus mutira i izbjegava ovaj napad tako da je tijelo primorano proizvesti nova antitijela koja će napasti virus. No, virus ponovno mutira i izbjegava napad te se taj rat nastavlja. Nakon otprilike četiri godine ove borbe, neki pacijenti uspijeva proizvesti dobitnu kombinaciju sa antitijelima koja napadaju nešto što virus ne može tako lako promijeniti.

Kamen spoticanja virusa su mjesta koja on ne može promijeniti unatoč milijunima i milijunima mogućih mutacija zbog reproduciranja. Naime, kada bi virus promijenio i ta mjesta, njegova osnovna svrha razmnožavanja bila bi nemoguća.

Jedini je problem u tome što nakon otprilike četiri godine ova antitijela nemaju više posebnog utjecaja kod pacijenata, jer se HIV spremno krije u nedostupnim rezervoarima stanica domaćina. No, za pacijente koji još nisu došli u kontakt s virusom, ovaj mehanizam bi mogao biti učinkovit u borbi protiv virusa. Pritom bi cjepivo koje bi potaknulo tijelo na proizvodnju ovih neutralizirajućih antitijela moglo stvoriti imunitet na HIV virus.

Ovo je prvi detaljan opis borbe virusa HIV-a i imunološkog sustava tijela. S detaljnom kartom tijeka borbe znanstvenici se nadaju da će kopirati imunološku reakciju pomoću učinkovitog cjepiva. Problem je razviti cjepivo koje bi obustavilo sva mjesta HIV virusa bez kojih on ne može inficirati. Postoji čak spekulacija da će se masovno proizvoditi antitijela koja će se potom davati pacijentima.

HIV imunološki sustav