Projekt CheckPoint Zagreb, najbolji primjer podrške u prevenciji HIV-a u Europi

Nakon više od 5 godina uspješnog rada projekta CheckPoint Zagreb pružajući mladima sveobuhvatnu podršku u prevenciji HIV-a, virusnih hepatitisa i drugih spolno prenosivih bolesti te promicanju spolnog i reproduktivnog zdravlja i zdravih stilova života, a sve u sinergiji sa zdravstvenim sustavom u Hrvatskoj, ponosno objavljujemo kako je Hrvatski model sveobuhvatnog pristupa zdravlju mladih prepoznat na Europskoj razini i uvršteni u prvi Zbornik dobre prakse odgovora zdravstvenog sektora na HIV u Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije.

Kao odgovor na sve veći broj novih infekcija HIV-om u Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije, Regionalni ured za Europu prikupio je primjere najboljih praksi namijenjenih relevantnim dionicima uključenim u implementaciju odgovora na HIV u Europi. Ovaj Zbornik obuhvaća 52 primjera iz 32 države članice Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije od čega 11 od strane nevladinih organizacija, što nas čini posebno ponosnima.

Posebno smo ponosni što je CheckPoint Zagreb kao hrvatski primjer sveobuhvatnog pristupa zdravlju mladih prepoznat na najvišoj znanstvenoj razini u Europi, a najponosniji smo što se taj pristup provodi u sinergiji sa svim relevantnim zdravstvenim institucijama i stručnjacima, od Grada Zagreba koji je inicijalno prepoznao koncept i potrebu ovog projekta za zdravlje mladih i građana Zagreba i Hrvatske, do Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ koja sudjeluje u provedbi stručnih protokola do Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji podržavaju i čine neizostavna partnerstva i potrebne resurse.

Dobili smo veliko priznanje Svjetske zdravstvene organizacije, ušli smo u njihov Kompendij dobre prakse odgovora zdravstvenog sektora na HIV kao najbolji u Europi, kazao je predsjednik Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa Tomislav Beganović. Ovaj vrhunski rezultat u organizaciji udruge HUHIV ne bi bio moguć bez sinergije svih ključnih dionika, što je još jedan dokaz zajedničkog pristupa promociji zdravlja i prevenciji bolesti te je time ovo priznanje zajednički uspjeh. Pojasnio je da se u vrednovanju prakse gleda individualni pristup svakom korisniku i rezultati koje je CheckPoint ostvario u zadnjih pet godina.

Integrirani pristup sveobuhvatnom zdravlju i izazovima mladih danas ne znači samo pristup prevenciji HIV-a, nego pristup u edukaciji, osvještavanju i brizi za sveukupno spolno i reproduktivno zdravlje, sveobuhvatan pristup prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života, uključujući sve individualne faktore za svaku osobu koji dovode do određene zabrinutosti, posljedica ili su uzrok rizičnih ponašanja iz područja spolnog, mentalnog, tjelesnog ili socijalnog zdravlja.

U punih 5 godina rada, od otvorenja u svibnju 2013. do kraja srpnja 2018. ukupno smo individualno savjetovali i educirali preko 8.000 mladih, 5.997 ih je testirano na HIV uz 67 novootkrivenih HIV infekcija, 4.874 ih je testirano na hepatitis C uz 55 novootkrivenih infekcija hepatitisom C, rečeno je na konferenciji koju su organizirali Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa i zagrebački Gradski ured za zdravstvo. Time ovaj projekt opravdava sva uložena sredstva u zdravlje mladih u zajednici te je ostvarena najefikasnija prevencija bolesti, rizičnih ponašanja i promicanja zdravlja, a najvažnije je da smo prepoznali prave potrebe i izazove mladih, usmjeravajući ih na prave adrese koje obuhvaćaju brojne besplatne zdravstvene usluge koje nude ustanove Grada Zagreba i drugih zdravstvenih institucija, pružajući im korisne i potrebne informacije i preporuke za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju ovisnosti, psihosocijalnu pomoć i podršku i sl. što dugoročno zasigurno dovodi do zdravijeg društva.

Prim.dr. Tatjana Nemeth Blažić u ime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglasila je dugogodišnju suradnju s udrugom HUHIV na raznim projektima a posebno zadovoljstvo u aktivnom radu kao liječnik savjetnik za mlade koji se dolaze testirati i trebaju savjet u zaštiti spolnog zdravlja. Posebno mi je drago što su ovaj trud i rezultate preventivnih aktivnosti u Hrvatskoj prepoznale prije svega naše institucije i ustanove a sada i na međunarodnoj razini u Zborniku radova Svjetske zdravstvene organizacije, dodala je dr. Nemeth Blažić.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je važnost zajedništva za provedbu velikih projekata. Važno je preventivno djelovati, a da smo dijagnosticirali samo dvije ili tri mlade osobe, bio bi to veliki posao, rekao je Jeleč.

Dr. Dunja Skoko Poljak iz Ministarstva zdravstva kaže da je dug zajednički rad prije aktualnog projekta naučio njegove sudionika dobroj i uspješnoj suradnji, a Ministarstvo trajno podržava takve projekte.

Voditelj Referentnog centra za HIV Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. Josip Begovac istaknuo je važnost otkrivanja osoba zaraženih HIV-om jer je to danas kronična bolest. Zaražena osoba koja redovito uzima lijekove može doživjeti normalnu starost, a ona koja se uspješno liječi nije zarazna u spolnom kontaktu, napomenuo je.

Jedan od ciljeva projekta je otkriti osobe koje ne znaju da su HIV pozitivne, jer kad bi se one liječile preokrenuli bismo smjer epidemije, tvrdi Begovac koji je izrazio želju da se projekt proširi i na druge dijelove Hrvatske.

Trenutno u medicinskoj skrbi u Hrvatskoj ima 1.200 osoba zaraženih HIV-om, a procjenjuje se da ima još oko 400 onih koji ne znaju da su HIV pozivni, zaključio je Begovac.

Time smo u istinskom smislu „produžena ruka“ zdravstvenom sustavu u svim onim segmentima u kojima zdravstveni sustav ne može potpuno dohvatiti, u segmentima života, odrastanja i životnih situacija u kojima mladi i građani trebaju našu pomoć, žele razgovarati sa stručnjacima, žele anonimnost i povjerljivost oko ovih osjetljivih i važnih tema o kojima treba razgovarati i posvetiti se svakom individualno što čini ovaj prepoznati primjer sveobuhvatnog pristupa zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja važnim i značajnim.

CheckPoint radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 sati do 19.30 sati u Ulici kneza Domagoja u Zagrebu i moguće je doći bez prethodne najave.

 

Izvor prilagođenog članka: Hina

Iz medija:

HINA multimedija (1); (2)

ZNA.hr

Total croatia news


HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ