Dani seksualnosti 2016

Od 27. do 29. travnja 2016. u Zadru su održani šesti po redu Dani seksualnosti u organizaciji Udruge studenata psihologije „Kasper“ Sveučilišta u Zadru uz podršku Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru te Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru. Sudionici skupa bili su redom stručnjaci iz područja ljudske seksualnosti, uključujući seksualne terapeute, psihijatre, psihologe, sociologe i brojne druge. Iz godine u godinu zajedničkim su trudom i naporima organizatori ovaj projekt uspjeli podići na razinu znanstvenog skupa koji svake godine izaziva sve više interesa, kako studentske populacije, tako i šire javnosti.

Ove godine program je obogaćen s jedanaest predavanja razne tematike, od kojih su neka praćena i projekcijama filmova popularne kulture. Uz navedena izlaganja i ove je godine održana studentska sekcija u obliku javnog izlaganja.

„Ideja nam je pomaknuti granice i proširiti poglede na jedan neizbježan aspekt ljudskog postojanja, na ljudsku seksualnost. Ma koliko današnje društvo bilo napredno, i dalje je za neke teme prilično zatvoreno. Na nama je da zajedno gradimo, prije svega, društvo znanja, koje će samo na taj način postati otvoreno društvo spremno na promjene i napredak.“, navode članovi organizacijskog odbora u pismu dobrodošlice.

U petak, 29. travnja, predstavnica udruge HUHIV sudjelovala je na skupu s pozvanim predavanjem „Život sa stigmom AIDS-a“ na kojem je sudionike upoznala s tematikom HIV/AIDS-a, vezanim mitovima i zabludama, načinima prijenosa, prevencije, današnjim metodama liječenja te društvenom stigmatizacijom i diskriminacijom s kojom se susreću oboljeli i njihovi najbliži.

Predavanje je tematski pratilo projekciju Oskarom nagrađenog filma „Dallas Buyers Club“ koji prikazuje teškoće s kojima su se oboljeli od HIV/AIDS-a nosili tijekom 80-ih godina kako bi osigurali prijeko potrebno liječenje te je uspoređeno stanje nekad i danas te utjecaj početnog odjeka na pojavu HIV-a iz 80-ih koji se duboko ukorijenio u društvu te i danas predstavlja izvor straha i osude na sam spomen bolesti iako je HIV danas dobro proučena kronična cjeloživotna bolest s kojom se može doživjeti normalan životni vijek.

Naglašena je važnost edukacije, pogotovo mladih i budućih djelatnika u socijalnoj i zdravstvenoj skrbi koji se u svom radu susreću s oboljelima. Tijekom i nakon predavanja sudionicima su predstavljene i podijeljene prigodne edukativne brošure i materijali te im je ukratko predstavljen rad udruge HUHIV. Zainteresirani sudionici su i nakon predavanja imali priliku postaviti dodatna pitanja, što su i iskoristili te su pokazali veliki interes za češćim razgovorom o ovoj temi i uključivanjem sličnih predavanja u sveučilišne programe.

Dani-seksualnosti-2016-page-001

 

dani seksualnosti 2016 1 dani seksualnosti 2016 2 dani seksualnosti 2016 3