Oralne manifestacije HIV bolesti

U sklopu tjedna obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, u HUHIV Info šatoru u Zagrebu, za učenike srednjih medicinskih škola, doc. dr. sc. Vlaho Brailo, dr.stom., Stomatološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, održao je predavanje Oralne manifestacije HIV bolesti.

HUHIV

U uvodnom dijelu predavanja bilo je riječi o mjerama kontrole infekcije u stomatološkoj ordinaciji, zaštiti osoblja i pacijenata od krvlju prenosivih bolesti i rizicima transmisije HIV-a u stomatološkoj praksi. Zatim su prikazane kliničke manifestacije najčešćih oportunističkih infekcija koje se javljaju u usnoj šupljini u oboljelih od HIV-a. Sudionicima su dane informacije o kliničkim karakteristikama svake od infekcija, osnovama dijagnstike i diferencijalne dijagnostike te metodama njihovog liječenja. Istaknuta je važnost poznavanja ovih infekcija budući da one često mogu biti prvi znak HIV bolesti.

HUHIV predavanje HUHIV predavanje

Mnogi vjeruju kako je oralni seks siguran način seksa i ne predstavlja rizik za dobivanje spolnoprenosive bolesti. Iako je rizik manji nego kod analnog i vaginalnog seksa, on još uvijek postoji.
Osim na genitalijama, spolnoprenosive bolesti mogu se očitovati i na sluznici usne šupljine.

Pogledajte brošuru Manifestacije spolno prenosivih bolesti u usnoj šupljini kako bi saznali više i zaštitili svoje zdravlje.

Ovim putem HUHIV se zahvaljuje doc.dr.sc. Vlahi Brailu dr.stom. na višegodišnjem angažmanu u cilju edukacije mladih.