Oprez! Povećanje sifilisa među mladima

BBC je objavio zabrinutost njihovih epidemioloških službi u vezi naglog povećanja sifilisa među osobama adolescentskog uzrasta heteroseksualne orijentacije. Inače se ova bolest ne povezuje sa tako mladom populacijom.

Dosada se infekcija dovodila u vezu sa starijim muškarcima homoseksualne orijentacije.

Opasnost pobuđuje veći broj slučajeva koji ostaje netretiran, što povećava mogućnost prijenosa zaraze i na druge populacije, sa strahom da bi širenje sifilisa moglo obuhvatiti spolno aktivno stanovništvo.

Poseban strah pobuđuje trend anonimnih seksualnih odnosa koji se ugovaraju preko socijalnih mreža. Pritom je jako teško epidemiolozima pratiti stanje na terenu, jer mnogi skrivaju svoj identitet preko tih mreža, te pritom ne liječe spolno prenosive infekcije. Prijedlog bi bio uključivanje službi javnog zdravstva i odašiljane preventivnih poruka na te socijalne mreže.

Posljedice sifilisa su dobro poznate i uključuju probleme živčanog sustava, bolesti srca, moždani udar, demenciju i povaćavaju mogućnost zaraze HIV-om.

Mi kao udruga uoči Svjetskog dana AIDS-a s posebnim naglaskom educiramo mlade o svim spolno prenosivim bolestima. Pozivamo sve da nam se pridruže na našem tradicionalnom INFO šatoru na Trgu Petra Preradovića 26.11. – 01.12. od 10:00 – 18:00h. Osim zanimljivih aktivnosti svaka osoba sa sobom može odnjeti brošure sa osnovnim informacijama o prijenosu i prvim simptomima najčešćih spolno prenosivih bolesti, uključujući sifilis.

Dođite na HUHIV Info šator na cvjetnom