Održane fokus grupe u sklopu istraživanja o spolnom i reproduktinom zdravlju mladih u Hrvatskoj

Udruga HUHIV udružila je snage sa stručnjacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u provedbi fokus grupe s mladima na temu spolnog i reproduktivnog zdravlja. Radi se o multidisciplinarnom istraživanju kojem je cilj utvrditi prevalenciju klamidijske infekcije i opisati čimbenike koji utječu na spolno i reproduktivno zdravlje mladih, te istražiti promjene koje su se dogodile od posljednjeg istraživanja provedenog prije deseatak godina.

 Fokus grupa, čiji sudionici su bili učenici završnog razreda srednje medicinske škole iz Zagreba, održala se 4.10.2021. u prostorima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a čiji cilj je bio dobiti uvid u mišljenje mladih kako doživljavaju određene elemente u navedenom istraživanju i koji su njihovi prijedlozi za poboljšanje odaziva na sudjelovanje. Sudionici su tijekom fokus grupe u interaktivnom razgovoru s voditeljem raspravili i dali mišljenje o informativnom obrascu koji poziva osobe na sudjelovanje u istraživanje, kao i o motivacijskom letku te nekim postupcima prilikom uzimanja i slanja uzorka na testiranje. Mladi su svojim sudjelovanjem dali brojne uvide i prijedloge od značaja koji mogu voditeljima pomoći u boljoj i ciljanoj izradi pisanog edukativno informativnog materijala za istraživanje.

Ovim putem zahvaljujemo profesorici Dubravki Protić iz Škole za medicinske sestre Vinogradska što se rado odazvala na ovu fokus grupu sa svojim učenicama i učenicima. Stručnjaci iz obrazovanja koji prepoznaju važnost razgovora o ovim temama su oni koji daju važan doprinos pokretanju pozitivnih promjena  u kontekstu stjecanja znanja i vještina u području spolnog i reproduktivnog zdravlja, čiji je krajnji cilj promicati odgovorno spolno ponašanje te smanjiti prevalenciju spolno prenosivih infekcija, neplanirane trudnoće i općenito ostale izazove u tom području.

Održana fokus grupa je u sklopu istraživanja „SEZAM2020: Dinamika reproduktivnog i seksualnog zdravlja mladih u Hrvatskoj od 2005. do 2020. godine“, a vode ga Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo i Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Svrha istraživanja je pridonijeti unaprjeđenju spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih u Hrvatskoj – poglavito kroz informiranje stručne javnosti o potrebama mladih, ali i senzibilizaciju opće javnosti. Više o istraživanju i njegovom tijeku možete čitati, te pratiti na stranicama spomenutih institucija.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa