Odabir i upotreba kondoma

Svi imamo svoju omiljenu vrstu kondoma. Za mnoge je sigurnost najvažnija.

Kondomi mogu u potpunosti promijeniti vaše seksualno iskustvo kao i pružanje novog iskustva i zbližavanje vas kao para.

Zapamtite, to što vama odgovara, možda ne odgovara u istoj mjeri i vašem partneru. Postoje razne vrste, u raznim veličinama, oblicima, drugačije debljine i čvrstoće, različitih materijala, teksture i vlažnosti.

Vjerojatno svatko ima svoju najdražu vrstu kondoma, ali zasigurno je dobro ponekad eksperimentirati i probati nešto novo, dok istovremeno znamo da smo zaštićeni od spolno prenosivih infekcija i neplanirane trudnoće.

Procjenjuje se da je 45 milijuna infekcija HIV-om spriječeno upotrebom kondoma između 1990. i 2015.

VAŽNO JE KORISTI ZAŠTITU (kondom, prezervativ, gumica) kako bi spriječio/la međusobni kontakt sluznica i kontakt sluznica s tjelesnim tekućinama (krv, ejakulat, preejakulat,vaginalna tekućina). Kondomi su najbolja zaštita u sprečavanju spolno prenosivih infekcija ako se koriste dosljedno (pri svakom spolnom odnosu) i pravilno. Kondomi ne mogu spriječiti prijenos bolesti koje uzrokuju promjene na koži koju kondom ne prekriva, kao što je HPV infekcija, ali i u tom slučaju značajno smanjuju vjerojatnost prijenosa. Ujedno pružaju i zaštitu od neplanirane trudnoće. Pravilno korištenje podrazumijeva korištenje od samog početka i za cijelo vrijeme trajanja spolnog odnosa, dakle da uopće ne dolazi do međusobnog kontakta s izlučevinama i sluznicama partnera. Kondom neće smanjiti doživljaj spolnog odnosa, ali neplanirana trudnoća ili spolno prenosiva infekcija hoće!

Postoji nekoliko stvari koje su doista važne kada kupujemo kondome:

  • jesu li kondomi izrađeni od lateksa ili nekog drugog vama prihvatljivog materijala
  • jesu li pravilno testirani
  • kada im ističe rok trajanja.

Sve tri informacije moraju biti otisnute na kutijici. Ako slučajno nisu, potražite drugu vrstu.

Kupovinom bilo kojeg pakiranja prezervativa od 1.11. do 1.12.2017. donirate 2 kn za borbu protiv AIDS-a.

I ove godine, uz ponosnu suradnju s tvrtkom dm – drogerie markt koja kontinuirano pokazuje visoku osviještenosti u prevenciji HIV/AIDS-a u društvu, već tradicionalno kreće kampanja povodom 1.12. – Dana borbe protiv AIDS-a.

Osim što se u dm-u nalazi najbolji izbor kondoma, još jednom veliko hvala tvrtki dm – drogerie markt koja je i ove godine prepoznala važnost ove kampanje i koja se zajedno s nama uključila u edukaciju mladih i opće populacije u borbi protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj.

I još nekoliko savjeta…

Čuvanje na odgovarajućem mjestu

Kondom treba čuvati na hladnom, tamnom i suhom mjestu u neoštećenom omotu. Obratite pažnju i provjeravajte rok trajanja, jer nakon isteka roka trajanja lateks od kojeg su većina kondoma napravljeni mijenja svojstva i oni postaju neupotrebljivi.

Neodgovarajuća mjesta su topla i mjesta s malo prostora, gdje se događa pritisak ili trenje (npr. u džepu hlača, u pretincu automobila, novčaniku…) jer to može oštetiti lateks. Pri otvaranju i upotrebi potrebno je paziti da ih se ne ošteti.

Koji kondomi pucaju češće, a koji rjeđe?

U pravilu, kvalitetni kondomi pucaju izrazito rijetko, najčešće zbog toga jer nisu pravilno stavljeni na muški spolni organ (najbolje pročitajte upute prije prvog korištenja) ili zato jer su oštećeni prije ili prilikom stavljanja (oštećenja uzrokovana noktima ili zubima kod otvaranja i slično).

Da ponovimo!

Kondom, uz pravilnu uporabu, istodobno štiti od neplanirane trudnoće i od spolno prenosivih infekcija. To znači da ga treba staviti prije no što spolni odnos započne, a ne u toku.

Više o pravilnoj upotrebi kondoma, zaštiti od spolno prenosivih bolesti i odgovornom spolnom ponašanju pročitajte u mobilnoj aplikaciji Spolno zdravlje.