Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 7. travnja 2019.

Na trgu Petra Preradovića u Zagrebu je 06. travnja 2019. obilježen Svjetski dan zdravlja pod sloganom ‘’Zdravlje za sve’.

Ovogodišnji slogan i cilj Svjetske zdravstvene organizacije je “Univerzalna zdravstvena pokrivenost – zdravstvena zaštita za sve”. Ključ za postizanje tog cilja je osigurati da svatko može dobiti potrebnu skrb, kad im je potrebna, upravo u svojoj lokalnoj zajednici.

Obilježavanje je održano u organizaciji Grada Zagreba i Hrvatske komore zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Zakladom „Hrvatska kuća srca’’. Obilježavanju se pridružila i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, te udruženje studenata medicine CroMSIC.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja u znaku je jednake dostupnosti zdravstvene zaštite za sve stanovnike, a Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku potpuno besplatno izmjeriti ukupni kolesterol, testirati se na helicobacter pylori, a muškarci su mogli napraviti pretragu PSA vrijednosti (tumorskog biljega za prostatu).

Na štandu udruge HUHIV građanima su pružene informacije o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja, specifičnostima spolno prenosivih bolesti, mogućnost edukacije i samo-procjene rizika putem mobilnih aplikacija Spolno zdravlje (www.spolnozdravlje.hr) i Sve o hepatitisu (www.hepatitis.hr) te brojni savjeti o potrebi i mogućnostima besplatnog, anonimnog, pouzdanog i brzog testiranja iz oralne tekućine na HIV i hepatitis C u CheckPoint centru Zagreb.

Građani su na HUHIV štandu također imali priliku uzeti besplatne prezervative, koji su još uvijek najbolja zaštita od prenošenju većine spolno prenosivih bolesti.

U sklopu CheckPoint centra djeluje i HUHIV Savjetovalište za spolno zdravlje usmjereno na promicanje spolno odgovornog ponašanja mladih s ciljem unaprjeđenja i očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja, zaštite od spolno prenosivih bolesti, promicanja redovnog zdravstvenog pregleda, testiranja u slučaju rizika, savjetovanja i informiranja o spolnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima te promicanja odgovornog spolnog života.

Građani su poseban interes pokazali za dodatne informacije o virusnim hepatitisima koji još uvijek predstavljaju značajan javnozdravstveni problem koji zahvaća najrazličitije segmente stanovništva među kojima još uvijek postoji velik udio onih koji žive s hepatitisom a da to ne znaju.

Veoma smo zahvalni Gradu Zagrebu na pozivu za sudjelovanje, te se veselimo budućim akcijama kroz koje imamo priliku informirati građane o našim aktivnostima i uslugama.