O zaštiti spolnog zdravlja s učenicima Drvodjeljske škole u Zagrebu

Udruga HUHIV pozvana je da održi edukaciju u području spolnog zdravlja za učenika 3. razreda srednje Drvodjeljske škole u Zagrebu. Edukaciju je 29. studenog 2023. održao HUHIV-ov psiholog Davor Dubravić, stručnjak u području mentalnog i spolnog zdravlja mladih.

Interes među mladima za ove teme je velik, te smo primijetili kako su znatno infgormiraniji nego ranije generacije mladih. Međutim, to ne znači da dalje edukacije nisu potrebne. Očuvanje zdravlja i prevencija bolesti započinje znanjem, ali neophodna je primjena znanja i zaštitnih ponašanja. Tek kada dosljedno koristimo vještine zaštite zdravlja, možemo reći da stečeno znanje poprima pravi smisao u području prevencije. Unatoč poboljšanju znanja mladih o zaštiti spolnog zdravlja, primjena zaštitnih ponašanja uključujući prepoznavanje rizičnih spolnih ponašanja i potrebe za testiranjem, i dalje ostaju izazov. Razvoj svjesnosti i informiranje o rizicima preduvjet je uspješne prevencije.

Važno je nastaviti govoriti o ovim temama i stavljati pozornost na njih. Doba stupanja u prva spolna iskustva je često oko 17. godine, stoga postoji izraženija potreba za metodama sigurnih spolnih ponašanja. Svaka osoba koja započinje spolni život mora znati ključne informacije o spolnom zdravlju, kontracepciji, pristanku te samoodgovornosti u odabiru metode zaštite. Ovisno o stupnju znanja i interesu sudionika edukacije, volimo prepustiti učenicima da vode raspravu, postavljaju pitanja koja njih zanimaju.

Učenici su čuli neke važne informacije o spolnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima, a posebno zanimljiva tema bila je HIV i HPV. Objasnili smo puteve prijenosa, usporedili ih s najvećim mitovima vezanim za puteve prijenosa te o zaštiti. O HPV infekciji, koja je zaista česta, većina prisutnih učenika bila je upoznata da postoji cjepivo za visokorizične tipove HPV-a koje je većina njih i primila. Komentirali smo i nezastupljenost tema spolnog zdravlja i spolnosti u školstvu, te smo učenicima predstavili kontakte kojima se mogu obratiti u slučaju pitanja i briga.

Mobilna aplikacija Spolno zdravlje, koja je izrađena uz podršku Grada Zagreba i čiji su sadržaji stručno recenzirani od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dobro je mjesto informiranja, s posebnim naglaskom na alat „Pitaj stručnjaka“ gdje mogu postaviti upit. Prihvaćajućim pristupom zajedno gradimo zajednicu koja se ne srami postavljati pitanja, dijeliti svoje brige i tražiti informacije na pravi način, a ne učenje kroz osobno ili prijateljevo iskustvo, jer postoji šansa od širenja krivih informacija i negativnih posljedica.

Zahvaljujemo profesorima na suradnji i pomoći u organizaciji ove edukacije. Nastavnici koji prepoznaju važnost razgovora o ovim temama participiraju u važnom etičkom zadatku naše zajednice – graditi informirano, odgovorno i zdravo građanstvo.

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ