Ministar zdravlja Rajko Ostojić na HUHIV Info štandu

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a ministar zdravlja Rajko Ostojić obišao je na Cvjetnom trgu infoštand Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. Istaknuo je da je Hrvatska nisko rizična zemlja kad je riječ o infekciji HIV-om.

“VOLI i budi zdrav”, slogan je akcije podizanja svijesti kod građana o rizicima, testiranju i mogućnostima liječenja. Građani Zagreba uživo su se mogli o sve mu informirati na HUHIV Info štandu na Cvjetnom trgu.

Ministar Ostojić rekao je da su u Hrvatskoj od 1985. godine zabilježena 1002 slučaja HIV-a, a kada to uspredimo s Europom i svijetom, imamo nisku stopu zaraze tom bolešću, otprilike 55 osoba godišnje. Za to postoji više razloga jer su svi koji su 80-ih vodili hrvatsko zdravstvo činili isto što mi sada činimo – a to je prevencija i edukacija, istaknuo je. Naime, u 80-im godinama odmah se upozoravalo na tu bolest i educiralo mlade.


izvor: HRT

Važnim je ocijenio rad udruga pacijenata. Zahvalio je i udruzi HUHIV, Crvenom križu te studentima Medicinskog fakulteta, koji su pridonijeli edukaciji i upozoravali na taj problem. Ministru je predstavljen rad i napori HUHIV-a u promociji, prevenciji i edukaciji, a predstavljena mu je i najnovija tehnologija brzog testiranja putem sline na HIV i hepatitis C.

Što se tiče pacijenata, moramo ih zaštititi, poštujući liječničku tajnu, naglasio je Ostojić, dodavši da su pacijenti koji imaju HIV ili AIDS često diskriminirani ili ljudi od njih zaziru. Zato moramo potpuno jasno reći kako je to bolest kao svaka druga; to je danas kronična bolest koja se dobro liječi i koja se uopće ne prenosi socijalnim kontaktom, istaknuo je.

Ova je akcija dokaz da ne smijemo raditi diskriminaciju prema bilo kojoj skupini pacijenata i zato se zahvaljujem i medijima za ono što su napravili u posljednjih 20 godina, dodao je.


izvor: 24sata

Na upit hoće li se virus iskorijeniti, ministar zdravlja odgovorio je da je od početka kada je situacija bila očajna, danas AIDS kronična bolest te, primjerice, pacijentice s HIV-om rađaju djecu, uzimaju lijekove tijekom trudnoće i rađaju zdravu djecu.

Volio bih da se ta bolest iskorijeni i da bude nulta tolerancija na nju, ali to je hipotetsko pitanje. Ova infektivna bolest nam je pomogla kod niza drugih infekcija da danas postanu kronične bolesti, ali teško je reći hoće li se iskorijeniti ta bolest, zaključio je Ostojić.

HUHIV se ovim putem zahvaljuje Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske te osobno ministru Rajku Ostojiću zbog potpore koju pružaju cjelokupnom radu udruge, ali i zahvaljuje na njegovom posjetu, jer ministar Rajko Ostojić je prvi ministar zdravlja koji je posjetio naš INFO šator i na taj način pružio direktnu potporu vrijednim naporima HUHIV-a usmjerenima na zdravlje građana, prvenstveno mladih.