Javnozdravstvenom akcijom MOJA STVAR obilježen Svjetski dan AIDS-a

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo  u suradnji s Hrvatskom udrugom za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa organizirali su obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a javnozdravstvenom akcijom na Trgu Petra Preradovića u petak, 29. studenoga 2019.

Uz organizirane interaktivne edukacije i aktivnosti za učenike zagrebačkih srednjih škola, svi zainteresirani mogli su se informirali o važnosti prevencije i zaštite cjelokupnog spolnog i reproduktivnog zdravlja, ali i ranog dijagnosticiranja i liječenja spolno prenosivih infekcija.

Predstavnici udruge HUHIV, stručnjaci uključeni u skrb i liječenje osoba s HIV-om, predstavnici HZJZ-a i studenti medicine iz udruge CroMSIC informirali su učenike zagrebačkih srednjih škola i sve zainteresirane o važnosti prevencije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Stručnjaci pozvali građane da se brinu o spolnom zdravlju

U povodu obilježavanja Svjetskoga dana AIDS-a, Grad Zagreb i HUHIV održali su konferenciju za novinare na Cvjetnom trgu predvođenu stručnjacima koji su predstavili dosadašnja postignuća u području prevencije infekcije HIV-om i pozvali građane na brigu o spolnom zdravlju.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/562598/u-povodu-svjetskog-dana-aids-a

U Hrvatskoj su u posljednjih 5 godina zabilježene prosječno 104 novooboljele osobe od HIV infekcije, što čini stopu od 2,5 na 100.000 stanovnika, a u usporedbi s prosjekom zemalja članica EU, to je oko tri puta niža razina osoba zaraženih HIV-om istaknula je u info-šatoru HUHIV-a na Cvjetnom trgu prim. Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti, u povodu Svjetskog dana AIDS-a.

HIV više nije strašna bolest

>>> Saznaj više: HIV nije više strašna bolest; Kako se HIV (ne)prenosi; Od izlaganja do infekcije – seksualni prijenos HIV-a; Kako izgleda infekcija HIV-om; Simptomi i pad imuniteta – je li moguće da je HIV; Koji su simptomi infekcije HIV-om; Raširenost HIV-a; Dijagnostika HIV-a; Gdje se mogu testirati; Što HIV znači za zdravlje; Liječenje HIV-a; Osoba koja živi s HIV-om više nije zarazna; Prevencija HIV-a; Imaš pitanja?

Predstavljeni su rezultati projekta CheckPoint koji provodi HUHIV u suradnji s Gradom Zagrebom, Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo od 2013. godine te su pozvani građani da se priključe ovogodišnjoj kampanji Moja stvar kojom se želi skrenuti pozornost na važnost spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Kao pokrovitelj projekta, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pozvao je sve da se pridruže ovogodišnjoj kampanji i tako naprave pravu stvar za sebe i druge dodajući:

“Podržali smo CheckPoint od osnivanja i Zagreb u ovih 6 godina pridonosi s gotovo 50% financijske pomoći provođenja istoimenoga projekta, što je puno drugačije nego u drugim dijelovima Europe gdje se financiraju uglavnom od farmaceutske industrije. Sve to govori o tome kako je grad Zagreb predvodnik u promicanju i unapređenju spolnog zdravlja, ne samo mladih, nego svih svojih građana.”

Rezultati projekta CheckPoint Zagreb pokazuju kako je od 7200 građana testiranih na HIV 81 bio pozitivan te je odmah započeto liječenje u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., te dodala kako je Centar za zdravlje mladih također podržao aktivnosti udruge HUHIV provođenjem radionica za srednjoškolce o odgovornom spolnom ponašanju te pomogao u realizaciji aplikacije Spolno Zdravlje.

Glasnogovornica Udruge HUHIV Maja Erceg Tušek, uz kampanju, istaknula je alate bliske mladima poput besplatne mobilne aplikacije Spolno zdravlje koju je udruga HUHIV izradila uz podršku Grada Zagreba u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Predstavljene su i  aktivnosti povezane s ovogodišnjom kampanjom „Moja stvar” kojom se želi skrenuti pozornost na važnost spolnog zdravlja i preuzimanja odgovornosti za vlastito (i tuđe) spolno zdravlje. Kampanjom se također nastoji pružiti mladima podršku i alate (mobilna aplikacija “Spolno zdravlje”) koji će im omogućiti da sami preuzmu odgovornost za svoje spolno zdravlje i informirano o njemu brinu.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić rekla je kako osobe s HIV-om i hepatitisom danas dobivaju najbolju terapiju i skrb kakvu bi dobili bilo gdje u svijetu.

‘Ipak, najvažnija je prevencija i sve koji imaju neki razlog sumnjati pozivam da dođu u Checkpoint, gdje kolege u suradnji sa članovima udruge HUHIV pružaju medicinsku i psihološku pomoć te besplatno i anonimno testiranje. U slučajevima kad se dokaže infekcija te se osobe bez čekanja upućuje na liječenje’, rekla je Markotić.

Na tradicionalnom edukativnom događanju prisustvovali su i ostali vodeći stručnjaci kao što su prim. Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i prim. Vera Katalinić Janković, pomoćnica Ministra zdravstva.

Još jednom smo pokazali primjer najbolje prakse sinergije društvene zajednice, zdravstvenih i javnih institucija i stručnjaka  čime osiguravamo podršku zajednici u primjeni najbolje prakse i inovativnih pristupa, dijeljenju znanja, izgradnji partnerstva i učinkovitog angažmana zajednice, struke i ključnih dionika kao nadogradnja zdravstvenog sustava, učinkovitog ulaganja u zdravlje građana, učinkovitog odgovora na potrebe građana i mladih, oboljelih od HIV-a i SPB te podrške razvoju zdravstvenih nadstandarda i interdisciplinarne skrbi.

HUHIV već punih 20 godina ustrajno radi na dokazima utemeljenom upravljanju i prevenciji HIV-a i virusnih hepatitisa, izgradnji modela kontinuuma skrbi koji olakšavaju pristup uslugama podrške, testiranja, skrbi i liječenja, uklanjanju zakonskih i regulatornih prepreka za uspješno javnozdravstveno upravljanje HIV-om i virusnim hepatitisima u svim postavkama na temelju dokaza i provođenju nacionalnih projekata nadzora, istraživanja i vrednovanja koji su u interesu oboljelih od HIV-a i virusnih hepatitisa.  Jedan od kontinuiranih prioriteta je poboljšanje zdravlja i socijalnih rezultata za stanovništvo u opasnosti ili zahvaćeno HIV-om, virusnim hepatitisima ili SPB u odnosu na zdravstvenu pismenost, prevenciju, testiranje, liječenje i upravljanje zdravljem te stigmu i diskriminaciju.

Osim konferencije za novinare, održale su se edukativne radionice za učenike zagrebačkih srednjih škola kao i za sve građane, kojima su stručnjaci različitih profila uključeni u skrb i liječenje osoba koje žive s HIV-om, studenti medicine iz studentske udruge CroMSIC te predstavnici udruge HUHIV približili ovogodišnju kampanju Moja stvar upoznali ih s mobilnom aplikacijom Spolno zdravlje i pozvali ih na besplatno testiranje te brigu o vlastitom spolnom zdravlju.

Svjetski dan AIDS-a obilježava se u svijetu 1. prosinca posljednjih 30 godina s ciljem podizanja svijesti i ukazivanja na rizike zaraze HIV-om, mjere prevencije i pravovremene zaštite te pružanja podrške i solidarnosti svim oboljelima.