O zaštiti spolnog zdravlja s učenicima XII. gimnazije u Zagrebu

Psiholog Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa posjetio je 19. svibnja 2023. XII. gimnaziju te održao predavanje na temu zaištete spolnog i reproduktivnog zdravlja. Neke informacije mlade uobičajeno zbunjuju, poput načina prijenosa spolno prenosivih bolesti, načina djelovanja metoda kontracepcije i njihove učinkovitosti, stoga posebno obraćamo pažnju da razjasnimo mladima te stvari, jer hrabrost koju imaju tijekom individualnog savjetovanja ponekad nemaju za vrijeme edukacije ili radionice.

Stjecanje znanja je u moderno doba brže i lakše ali mladima treba skrenuti pažnju na pravovremeno stjecanje potrebnog znanja s naglaskom na vještine koje su potrebne da se znanje primjeni. Nije dovoljno samo poznavati rizike za narušavanje spolnog zdravlja, već  treba aktivno pristupiti da ih uklonimo i time čuvamo sebe i naše bližnje, kako u području tjelesnog spolnog zdravlja tako i mentalnog zdravlja koje je povezano s njim. Također, smatramo da je za uspješnu prevenciju vrlo važnim otvoriti i kontinuirano voditi dijalog s mladima ali i strukom na temu spolnog i reproduktivnog zdravlja kako bismo pomogli u usvajanju trajnih vještina odgovornog spolnog ponašanja.

Dodatno, razgovarali smo o načinima što možemo napraviti kao pojedinci kako bismo umanjili stigmu kad je riječ o sponom zdravlju i spolno prenosivim bolestima.  U samu radionicu posebno nam je važno uključiti mlade u oblikovanje radioničkog sadržaja te interaktivnim metodama poticati na razgovor, pitanja, diskusiju kako bi oni sami istaknuli što ih najviše zanima. Tim pristupim naši stručnjaci su u mogućnosti odgovoriti na ona pištanja koja mladi žele čuti. Povrh toga, spomenuti su im alati koje mogu koristiti kako bi im pomogli u otklanjaju nekih intimnih pitanja, primjerice mobilnu aplikaciju Spolno Zdravlje koja ima rubriku „Pitaj stručnjaka“ putem koje se mogu direktno i anonimno obratiti savjetniku te portal Volim Zdravlje s mnoštvom e-learning tečajeva koji pokrivaju osnovna znanja, ali i tečajevi za one koji žele znati više.

Zahvaljujemo XII. gimnaziji i profesorici Sandi Veček na još jednoj uspješnoj suradnji te se veselimo daljem radu.

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ