Nova studija infekcije hepatitisom C

Infekcija hepatitisom C je sada dvaput vjerojatnija kod HIV+ gej muškaraca nego kod intravenoznih korisnika droga, otkrila je švicarska studija

Prema švicarskoj studiji, godišnja incidencija zaraze hepatitisom C u gej muškaraca s HIV-om sada je gotovo dvostruka u odnosu na HIV pozitivne korisnike droga.

Znatan porast zaraze hepatitisom C počeo je 2005. god. pa nadalje, studija otkriva, te postoji ubrzani trend, uz posebno velik porast infekcija u posljednjih godinu dana.

Što je virusni hepatitis?

SHCS (The Swiss HIV Cohort Study) švicarska studija HIV skupine, jedna od najvećih i najpotpunijih skupina HIV pacijenata na svijetu, uključuje većinu HIV pozitivnih osoba  u Švicarskoj. Godišnji testovi na hepatitis C postali su rutinski 1998. godine.

Ovim su istraživanjem promatrana 6534 pacijenta koji su u trenutku uključivanja u studiju bili hepatitis C negativni i koji su od tada barem jednom testirani na hepatitis C. U smislu grupe izvornog puta prijenosa kojoj su pripadali kad im je dijagnosticiran HIV, 3333 pacijenta (51%) bili su gej muškarci, 3078 (47%) bili su heteroseksualne osobe, 123 (2%) bili su intravenozni korisnici droga. Radi jasnoće, pacijenti koji su istodobno pripadali i grupi gej muškaraca i intravenoznih korisnika droga isključeni su iz studije, kao i heteroseksualci koji su nakon dijagnoze počeli s intravenskim korištenjem droga.

Od 1998. Godine bilo je 167 novih slučajeva koinfekcije hepatitisom C od kojih je 101 (60%) bio gej muškarac. Ali, polovica slučajeva u gej muškaraca dogodila se od 2009. godine;  u posljednje tri godine 51 od 65 novih slučajeva hepatitisa C (78%) bili su gej muškarci.

Stopa incidencije  je dramatično promijenjena od 1998. Godine. Te je godine godišnja incidencija hepatitisa C kod HIV pozitivnih intravenoznih korisnika droga bila 13,9%, a u 2001. godini je pala na 2,2%.  Za razliku od godišnje incidencije hepatitisa C u gej muškaraca, koja je 1998. godine bila 0,2%, a sada je 4,1%, što je približno 18 puta više.

Također je manje dramatično povećanje u heteroseksualaca koji ne injektiraju droge; 1998. godine incidencija hepatitisa C bila je manja od 0,1%, a sada je 0,8%.

Multivarijatna analiza ukazala je na tri faktora rizika prisutna kod gej muškaraca, od kojih svaki gotovo udvostručuje rizik zaraze hepatitisom C: nedosljedna uporaba prezervativa, povijest sifilisa te zaraza hepatitisom B.

Ova zapažanja naglašavaju potrebu za poboljšanim nadzorom nad hepatitisom C te prevencijom među HIV pozitivnim muškarcima koji imaju seks s muškarcima, komentiraju istraživači.

Testiranje na hepatitis je brže, jednostavnije, bezbolnije i točnije nego što ste mislili

Gdje se možete testirati na hepatitis?

 

Reference:

Wandeler G et al. Hepatitis C incidence in the Swiss HIV Cohort Study: a changing epidemic.Nineteenth Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, Seattle. Abstract 743. 2012.