Voli i budi zdrav

“Voli i budi zdrav” tradicionalni je slogan kampanje HUHIV-a koja se provodi u sklopu aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a.

HUHIV se godinama zalaže za informiranje mladih i edukaciju građana, kvalitetnu zaštitu, antidiskriminaciju te unaprjeđenje sustava savjetovanja i testiranja na spolno i krvlju prenosive bolesti u Hrvatskoj.

VOLI I BUDI ZDRAV video spot HR
LOVE AND BE HEALTHY video spot EN

Kampanja se provodi na oglasnim prostorima javnog gradskog prijevoza u 5 gradova u Hrvatskoj – Zagreb, Split, Osijek, Zadar i Dubrovnik. Na taj način želimo osvijestiti što veći broj građana na postojanje HIV infekcije i u našoj zemlji, da Hrvatska kao turistička i tranzicijska zemlja nije izuzeta iz kretanja zaraznih bolesti u svijetu te da se uz kvalitetnu brigu, svjesnost i znanje može utjecati na prevenciju, vlastito i tuđe zdravlje te dug i kvalitetan život bez obzira na rezultate testiranja. Ovom kampanjom HUHIV obilježava Svjetski dan AIDS-a te vedrim i pozitivnim stavom šalje korisne poruke mladima i općoj populaciji.

HIV TESTIRANJE JE VAŽNO ZA VLASTITO ZDRAVLJE I NAJBOLJE PREVENCIJA NOVIH HIV INFEKCIJA

INFORMIRAJ SE – problem nelagode i neznanja i dalje je prisutan u našem društvu čak i nakon toliko godina svjetskih napora da se ova bolest tretira kao globalni problem i zajedničkim ljudskim snagama suzbije na nulu. HIV spada u kronične i krvlju prenosive bolesti i NE PRENOSI se socijalnim kontaktima koji su ljudima urođeni, prirodni i potrebni. HIV se NE PRENOSI poljupcem, grljenjem, rukovanjem, prijateljstvom, razgovorom, zajedničkim druženjem, dijeljenjem obroka, radom u istom uredu, uporabom istog toaleta, odlaskom u školu, kupanjem u bazenu, tuširanjem, ugrizom komarca i sl.
Informirajte se i pružite ruku zajedničkoj borbi za stvaranje AIDS free generacije.

WAD_horizontalni

ZAŠTITI SE – HIV je bolest koja se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, stoga je iznimno važno, pogotovo među mladima u periodu spolnog odrastanja, ali i osobama s povećanim rizikom od zaraze, da koriste zaštitu i čuvaju vlastito i tuđe zdravlje.

O HIV-u

TESTIRAJ SE – testiranje je jedini način kako saznati svoj HIV status. Zahvaljujući postojanju brojnih preventivnih i edukacijskih programa u svijetu i kod nas kojima se nastoji smanjiti širenje krvlju prenosivih zaraznih bolesti, broj testiranja u Hrvatskoj, iako i dalje vrlo malen, postepeno raste, posebno zbog sve dostupnijih i prihvatljivijih institucionalnih i izvaninstitucionalnih centara za besplatno savjetovanje i testiranje na HIV.

Ipak, Izbjegavanje službenih zdravstvenih ustanova radi testiranja i savjetovanja zbog nelagode populacijskih skupina koje se nalaze pod povećanim rizikom od zaraze spolno i krvlju prenosivih zaraznih bolesti u svijetu je odavno prepoznato kao jedan od glavnih razloga djelomičnog neuspjeha programa sprječavanja širenja ovih bolesti. Kao izvrsna komplementarnost i nadogradnja zdravstvenom sustavu, težište savjetovanja i testiranja stoga je premješteno iz zdravstvenih ustanova i na teren, u zajednicu, sukladno svim svjetskim i europskim preporukama javne i stručne zajednice. Jedino se tako, organiziranim programima prevencije i probira, može uspješno povećati obuhvat osoba s rizikom od zaraze HIV-om.

HIV testing week logo stg10_option1EUROPSKI TJEDAN TESTIRANJA NA HIV

Dostupnost testiranja, uključujući i naviku ciljane populacije na redovnu kontrolu vlastitog zdravlja, uvijek je bio problem u našem društvu, a nerijetko obuhvaćen prisutnošću stigme i diskriminacije. Spolno prenosive bolesti oduvijek su prisutne u životima ljudi te zbog asimptomatskih karakteristika često izazivaju komplikacije za pojedince, ali i društvo.

Europski tjedan testiranja na HIV namijenjen je mladima i svim osobama koje su pod povećanim rizikom od zaraze. Jednostavno, testiranje se preporučuje svakome tko bi mogao odgovoriti sa „DA“ na jednu od ovih tvrdnji:

  • Imao sam nezaštićene spolne odnose (bez kondoma) sa više nepoznatih partnera (bez obzira na njihov spol i način spolnog odnosa)
  • Često prakticiram seksualne avanture pod utjecajem alkohola ili droga
  • Imao sam spolne odnose sa osobom koja je (bivši) ovisnik o drogama
  • Imao sam ili imam neku spolnu bolesti kao herpes, klamidija, gonoreja, sifilis, trihomonas, kondilomi…
  • Imao sam spolne odnose sa osobom koja bi mogla odgovoriti sa DA na bilo koju od navedenih tvrdnji
  • Nikada se nisam ili se nisam jako dugo testirao na HIV nakon bilo koje od navedenih tvrdnji

 

HUHIV_WAD_2014_B1(3)

Preuzimanje plakata za Svjetski dan AIDS-a (B1 za print)

Osim HIV infekcije, to predstavlja i rizik za ostale spolno prenosive bolesti, kao i za njihov prijenos drugima. Stoga je važno informirati se i testirati te pouzdano znati svoj zdravstveni status, što je najvažniji korak prema zdravom i dugom životu bez obzira na rezultat.

Pridružite se prvom Europskom tjednu testiranja na HIV povodom Svjetskog dana AIDS-a, informirajte se, koristite zaštitu i testirajte se radi zaštite svoga i tuđeg zdravlja.

Još jednom

naglašavamo kako je prema današnjim saznanjima Hrvatska zemlja s niskom prevalencijom HIV-a. Uspješnim programima testiranja i savjetovanja možemo značajno utjecati da to i ostane tako ili da se preventivnim aktivnostima besplatnog savjetovanja i testiranja dugoročno utječe na stvaranje stvarne epidemiološke slike u Hrvatskoj i na smanjenje zaraze.

Najveći rizik je neznanje. Danas moderna medicina i dostupnost kvalitetnih lijekova osigurava dug, radno sposoban i kvalitetan život osobama oboljelima od HIV-a. Sa sigurnošću možemo reći, gotovo jednako dug i kvalitetan život kao i u zdravih ljudi. Znanje svog HIV statusa u što ranijoj fazi značajan je faktor zdravog života, ne oslanjajte se na sreću, testirajte se kako biste bili sigurni i nastavili sa svojim životom.

HIV testiranje

MZ logotipiCentri za testiranje na HIV i hepatitis
Centri za testiranje na spolno prenosive bolesti