Nastavljamo edukacije mladih i budućih zdravstvenih djelatnika

Učenici završnih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska u ovoj godini ponovno su posjetili prostore udruge HUHIV kako bi se educirali za teme spolnog zdravlja. Uz pratnju svojih nastavnika, 08.03.2022. su poslušali predavanje u spolnom i reproduktivnom zdravlju, a potom su im pokazani prostori CheckPoint centra Zagreb udruge HUHIV.

CheckPoint mladima omogućuje besplatno savjetovanje u području spolnog i reproduktivnog zdravlja, ali i preventivna testiranja na spolno prenosive infekcije. Mladi često postavljaju pitanja o raznim situacijama i zabrinutostima koje percipiraju kao rizična ponašanja, žele da im pomognemo u procjeni rizika te se žele testirati. Tu smo da odgovorimo na te brige i to radimo s velikom pažnjom i brigom, no ipak bismo voljeli da svaka mlada osoba koja zbog ovog ili onog razloga stupi u rizičnu situaciju prethodno zna koji su to rizici, što je uopće rizično spolno ponašanje, kako osvijestiti trenutak rizičnog ponašanja i kako taj trenutak ali i posljedice utječu na spolno ali i mentalno, socijalno i fizičko zdravlje.

Informiranje o rizicima preduvjet je uspješne prevencije koja treba biti u skladu s primjenom znanja. Kada mladi dobiju priliku informirati se o tome od stručnjaka, to zaista i iskoriste. Naš cilj je mladima prenijeti iskustva iz zajednice, najčešće zabrinutosti, specifičnosti pojedinih ponašanja povezanih s metodama zaštite i prevencije, načinima prijenosa specifičnih spolnih bolesti, simptomima, načinima dijagnostike i potrebe za testiranjem, utjecaja na zdravlje i liječenje. Zbog toga su ovakve edukacije iznimno korisne – pomažu u razvoju trajnih kompetencija zaštitnih zdravstvenih ponašanja, poput svijesti o kontracepciji, metodama zaštite od spolno prenosivih bolesti, te psiholoških tema povezanih sa spolnošću (poput pristanka). Novije generacije te teme bolje razumiju, ali i dalje vlada izazov primjene znanja i zbunjenosti vezano za neke teme. Svoju ulogu prepoznajemo u tome da odgovorimo na sve što mlade zanima, interaktivno ih uključimo u kreiranje sadržaja svake radionice i ciljano im pružimo podršku, znanje i metode primjene znanja.

Drugi zadatak edukacije mladih i budućih zdravstvenih djelatnika je razvoj novih generacija otvorenih za takve teme, prihvaćajućih za pacijente koji imaju potencijalno stigmatizirajuća zdravstvena stanja. Stigma u zdravstvenom sustavu redovan dio edukacije budućih zdravstvenih djelatnika, te zaključujemo kako su mladi sve otvoreniji za razgovor o tim temama i radu na sebi kako bi bili što bolji stručnjaci na svojim budućim radnim mjestima. Ovim putem im još jednom zahvaljujemo na pažnji, povjerenju i svakom individualnom trudu koji ulažu da postanu još stručniji, i time zajedno stvaraju zdravu i prihvaćenu zajednicu.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa