Dani seksualnosti 2017

Od 26. do 28. travnja 2017. u Zadru su održani sedmi po redu Dani seksualnosti u organizaciji Udruge studenata psihologije „Kasper“ Sveučilišta u Zadru uz podršku Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru te Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru. Na skupu su sudjelovali stručnjaci koji se bave različitim područjima ljudske seksualnosti, uključujući seksualne terapeute, psihijatre, psihologe i brojne druge. Iz godine u godinu zajedničkim su trudom i naporima organizatori ovaj projekt uspjeli podići na razinu znanstvenog skupa koji svake godine izaziva sve više interesa, kako studentske populacije, tako i šire javnosti.

Ove godine program je bio obogaćen s 9 predavanja razne tematike, od kojih su neka izvedena u sklopu studentske sekcije te tematskim druženjima nakon predavanja. Po prvi put na Danima seksualnosti održano je predstavljanje knjige iz područja seksualnosti. Knjigu „Osnove seksualne medicine“ predstavila je autorica Nataša Mrduljaš-Đujić. Uz to, po prvi put u povijesti ovog skupa program je proširen na radionice i predavanja u srednjim školama kao vid seksualne edukacije adolescenata koja je i više nego potrebna. Tako ovogodišnji Dani seksualnosti poprimaju praktičan aspekt prenošenja nužnih znanja iz područja seksualnosti.

„Ideja nam je pomaknuti granice i proširiti poglede na jedan neizbježan aspekt ljudskog postojanja, na ljudsku seksualnost. Ma koliko današnje društvo bilo napredno, i dalje je za neke teme prilično zatvoreno. Na nama je da zajedno gradimo, prije svega, društvo znanja, koje će samo na taj način postati otvoreno društvo spremno na promjene i napredak. Želja nam je potaknuti mlade generacije studenata na nastavak rada u nastojanju ostvarenja postavljenih ciljeva“, navode članovi organizacijskog odbora u pismu dobrodošlice.

U četvrtak, 27. travnja, predstavnica udruge HUHIV sudjelovala je na skupu s pozvanim predavanjem „Život s HIV-om, život sa stigmom“ na kojem je sudionike upoznala s tematikom HIV/AIDS-a, vezanim mitovima i zabludama, načinima prijenosa, prevencije, današnjim metodama liječenja, društvenom stigmatizacijom i diskriminacijom s kojom se susreću oboljeli i njihovi najbliži te naporima koji se svakodnevno ulažu u poboljšanje kvalitete skrbi i poštivanje ljudskih prava osoba koje žive s HIV-om.

Naglašena je važnost edukacije, pogotovo mladih i budućih djelatnika u socijalnoj i zdravstvenoj skrbi koji se u svom radu susreću s oboljelima. Tijekom i nakon predavanja sudionicima su predstavljene i podijeljene prigodne edukativne brošure i materijali te im je ukratko predstavljen rad udruge HUHIV te mobilna aplikacija „Spolno zdravlje“.

Zainteresirani sudionici su za vrijeme i nakon predavanja imali priliku postavljati pitanja te sudjelovati u diskusiji, što su i iskoristili te su pokazali interes za češćim razgovorom o temi spolnog zdravlja, uključujući i spolno prenosive infekcije.