Može li se i tebi dogoditi?

U studenom 2018. HUHIV je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo započeo s provođenjem kampanje pod nazivom Meni se to ne može dogoditi. Kampanju smo izgradili oko mišljenja da se neugodne posljedice događaju drugima, što je čest i nesvjestan izgovor za upuštanje u različite rizične situacije. Takvo razmišljanje još je više izraženo kod tinejdžera te je stoga skovan termin „tinejdžerske neranjivosti“. U toj dobi također se javlja želja za stupanjem u prva spolna iskustva, stoga je iznimno važno da su mladi opremljeni znanjima i vještinama kojima mogu izbjeći i spriječiti neželjene posljedice, te znati što mogu napraviti ako do rizičnih ponašanja ipak dođe.

Tijekom kampanje postavili smo posjetiteljima stranica kampanje nekoliko pitanja, a cilj je bio dobiti uvid u stavove i ponašanja vezane za testiranja, kao i neka znanja o samim spolno prenosivim bolestima (SPB). Uzimajući u obzir naziv kampanje, sudionici su odgovarali i na pitanje jesu li ikad pomislili da se spolno prenosive bolesti njima ne mogu dogoditi. Svaki peti sudionik bio je takvog razmišljanja u nekom trenutku života. Nadalje, jedna od najčešćih zabluda o spolnom zdravlju među onima koji su odgovarali na pitanja je da su spolno prenosive bolesti uvijek prepoznatljive po simptoma. Prema našoj anketi, 31% sudionika smatra da se SPB uvijek mogu prepoznati po simptomima. Istina je drugačija jer spolno prenosive bolesti najčešće nemaju simptome ili imaju teže prepoznatljive simptome. Zbog toga postoji opasnost od različitih komplikacija i posljedica neprepoznate i neliječene infekcije nekom od ovih bolesti.

Prema našoj anketi, sudionici općenito neredovito koriste kondome. Tek trećina sudionika uvijek koristi kondome prilikom spolnih odnosa. Također, iako pri svakom nezaštićenom spolnom odnosu postoji rizik od spolno prenosivih bolesti, četiri od pet sudionika nikad nije testirano na spolno prenosive bolesti.

Kada razgovaramo o spolnom zdravlju, moramo uvažiti činjenicu da to nije ugodna tema, pogotovo ako se tiče naših ponašanja. Smatramo da je to osobna stvar i ponekad strahujemo od dijeljenja detalja s našim liječnicima. Ipak, neugoda pri takvom razgovoru manja je od neugodnih posljedica koje mogu uslijediti ako se spolno prenosive bolesti pravovremeno ne otkriju i ne liječe. Postoji način da zaobiđemo neugodna pitanja i poglede u potrazi za pomoći, i to – besplatnom mobilnom aplikacijom.

Mobilna aplikacija Spolno zdravlje, izrađena od strane HUHIV-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz podršku Grada Zagreba, služi kao provjeren i pouzdan sažetak savjeta o spolnom zdravlju. Osim mnoštva informacija, također sadrži i kalkulator rizika u kojem odgovorom na nekoliko pitanja o svom ponašanju možete bez znatiželjnih pogleda u intimi procijeniti svoj rizik od spolno prenosivih bolesti i dobiti odgovarajuće preporuke. Isto tako, unutar aplikacije možete u Tražilici zdravstvenih usluga pronaći lokacije na kojima možete obaviti neku zdravstvenu uslugu u RH poput testiranja na SPB. Samo označite uslugu koja vas zanima te grad u kojem biste uslugu obavili. U polju Pitaj stručnjaka možete podijeliti neke Vaše nedoumice koje se tiču spolnog zdravlja te ćete u najkraćem mogućem roku dobiti odgovor naših stručnih savjetnika.

Pitanja koja smo online prolaznicima postavili tijekom kampanje bila su jednostavna, ali su nam dala vrijedne podatke. Uvidjeli smo da se i dalje izlažemo rizičnim situacijama te da postoje prepreke u razmišljanju koje nas dijele od odgovornog ponašanja. Važno je razumjeti da rizičnim ponašanjima ne ugrožavamo samo sebe, već i naše spolne partnere. Ako je do toga došlo, obratite se stručnjaku za savjet. Na razvoju znanja i vještina uvijek se može raditi. Temelj je spoznaja da se svima može dogoditi. I Vama se može dogoditi.