Svjetski dan AIDS-a – Voli i budi zdrav

Danas, 1. prosinca obilježava se Svjetski dan AIDS-a. Dan koji povezuje ljude diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje. Ovaj dan je prilika za sve ljude za širenje svijesti o značaju pandemije i poticanje napretka u prevenciji, znanju, zaštiti i liječenju HIV/AIDS-a u svim zemljama širom svijeta.

WAD_2015_animation2

red ribbonHUHIV se godinama zalaže za informiranje mladih i edukaciju građana, kvalitetnu zaštitu, antidiskriminaciju te unaprjeđenje sustava savjetovanja i testiranja na spolno i krvlju prenosive bolesti u Hrvatskoj.

“Voli i budi zdrav” tradicionalni je slogan kampanje HUHIV-a koja se provodi u sklopu aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a. Ove godine u Hrvatskoj ujedinili smo nacionalne kampanje Voli i budi zdrav“ udruge HUHIV i „Znanje pobjeđuje“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH te uz podršku brojnih partnera. Cilj kampanje je informirati i educirati posebice mlade, ali i sve građane o rizicima i načinima zaštite, promovirati antidiskriminaciju te unaprijediti sustav savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj.

WAD_2015_B3(2)Kampanja se provodi  u suradnji s brojnim institucijama, organizacijama civilnog društva te stručnjacima i partnerima diljem Hrvatske. Na taj način želimo osvijestiti što veći broj građana na postojanje HIV infekcije i drugih spolno i krvlju prenosivih bolesti u našoj zemlji, da Hrvatska kao turistička i tranzicijska zemlja nije izuzeta iz kretanja zaraznih bolesti u svijetu te da se uz kvalitetnu brigu, svjesnost i znanje može utjecati na prevenciju, vlastito i tuđe zdravlje te dug i kvalitetan život bez obzira na rezultate testiranja. Ovom kampanjom HUHIV obilježava Svjetski dan AIDS-a te vedrim i pozitivnim stavom šalje korisne i edukativne poruke mladima i općoj populaciji.

 

Pravovremeno testiranje omogućuje ranu dijagnozu, uspješnije liječenje i smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija te pomaže u sprečavanju prijenosa.

INFORMIRAJ SE – problem nelagode i neznanja i dalje je prisutan u našem društvu čak i nakon toliko godina svjetskih napora da se ova bolest tretira kao globalni problem i zajedničkim ljudskim snagama suzbije na nulu. HIV se NE PRENOSI socijalnim kontaktima koji su ljudima urođeni, prirodni i potrebni. HIV se NE PRENOSI poljupcem, grljenjem, rukovanjem, prijateljstvom, razgovorom, zajedničkim druženjem, dijeljenjem obroka, radom u istom uredu, uporabom istog toaleta, odlaskom u školu, kupanjem u bazenu, tuširanjem, kašljanjem, kihanjem, ugrizom komarca i sl.

HIV je virus koji spada u spolno i krvlju prenosive infekcije te napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest, koja najčešće nema simptoma dugi niz godina. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a.

AIDS je krajnji stadiji HIV infekcije koji nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta. Stoga je za prevenciju i suzbijanje HIV/AIDS-a u društvu potreban sveobuhvatni pristup spolnom i reproduktivnom zdravlju, posebice kod mladih. Informirajte se i pružite ruku zajedničkoj borbi za stvaranje AIDS free generacije.

O HIV-u

ZAŠTITI SE – HIV se prenosi s čovjeka na čovjeka, najčešće putem nezaštićenog spolnog odnosa kada dođe do oštećenja sluznice i dodira s krvlju ili spolnim tekućinama zaražene osobe. Stoga je iznimno važno, pogotovo među mladima u periodu spolnog odrastanja, ali i osobama s povećanim rizikom od zaraze, da koriste zaštitu i čuvaju vlastito i tuđe zdravlje.

TESTIRAJ SE – testiranje je jedini način kako saznati svoj HIV status. Zahvaljujući postojanju brojnih preventivnih i edukacijskih programa u svijetu i kod nas kojima se nastoji smanjiti širenje spolno i krvlju prenosivih zaraznih bolesti, broj dobrovoljnih testiranja u Hrvatskoj, iako i dalje relativno malen, postepeno raste, posebno zbog sve dostupnijih i prihvatljivijih institucionalnih i izvaninstitucionalnih centara za besplatno savjetovanje i testiranje na HIV.

Kao i u mnogim razvijenim zemljama tako i u Hrvatskoj, osim u brojnim zdravstvenim institucijama (mreža centara zavoda za javno zdravstvo i HZJZ-a, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“), dobrovoljno i anonimno savjetovanje i testiranje dostupno je i u zajednici, kao nadogradnja zdravstvenom sustavu. U organizaciji udruge HUHIV u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, od 2013. usluge besplatnog, anonimnog, brzog (s rezultatom za 20 minuta) i pouzdanog testiranja i  savjetovanja pruža CheckPoint Zagreb – centar za zdravlje i edukaciju mladih. Ova sinergija zdravstvenog sustava i društvene zajednice u Hrvatskoj značajno pridonosi prevenciji i pravovremenom liječenju i prepoznavanju rizika od bolesti, smanjenju stigme i diskriminacije, edukaciji građana i kvalitetnoj skrbi. Partnerstvo koje uključuje zdravstveni i nezdravstveni  sektor i organizacije civilnog društva vrlo je važno za zdravlje zajednice i suvremeni zdravstveni sustav.

Dostupnost testiranja, uključujući i naviku ciljane populacije na redovnu kontrolu vlastitog zdravlja, uvijek je bio problem u našem društvu, a nerijetko obuhvaćen prisutnošću stigme i diskriminacije. Spolno prenosive bolesti oduvijek su prisutne u životima ljudi te zbog asimptomatskih karakteristika često izazivaju komplikacije za pojedince, ali i društvo.

Testiranje je namijenjeno mladima i svim osobama koje su pod povećanim rizikom od zaraze. HIV kao i brojne druge spolno i krvlju prenosive bolesti često karakterizira izostanak simptoma ili simptomi koji su slabo primjetni. To je razlog zbog kojega zaražena osoba dugi period nije svjesna svog statusa, što predstavlja realnu opasnost od novih zaraza i što je najveći razlog poziva na testiranje. Važno je informirati se i educirati, posjetiti Info centar za zdravlje i edukaciju o spolnom i reproduktivnom zdravlju, saznati i naučiti o spolno prenosivim infekcijama, razgovarati sa stručnim savjetnikom ili liječnikom, anonimno i povjerljivo, provjeriti jeste li bili u situacijama koje mogu dovesti do zaraze, prihvatiti preporuke struke, testirati se na HIV i zaštititi svoje zdravlje.

Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana AIDS-a, informirajte se, koristite zaštitu i testirajte se radi zaštite svoga i tuđeg zdravlja.

Još jednom

Iako je stopa novooboljelih u Hrvatskoj relativno mala u usporedbi s podacima u svijetu i europskim zemljama (godišnje se u Hrvatskoj zabilježi oko 90 slučajeva HIV infekcije, a u 2015. godini, do 15. listopada zabilježeno je 90 novih slučajeva zaraze HIV-om), HIV/AIDS je bolest od javnozdravstvenog interesa, a aktivnosti prevencije i liječenja dio su Hrvatskog nacionalnog programa za prevenciju HIV/AIDS-a u kojem zajedničkim radom sudjeluju zdravstvene službe, mnogobrojni stručnjaci izvan zdravstva, kao i organizacije civilnog društva.

Najveći rizik je neznanje. Danas moderna medicina i dostupnost kvalitetnih lijekova osigurava dug, radno sposoban i kvalitetan život osobama oboljelima od HIV-a. Sa sigurnošću možemo reći, gotovo jednako dug i kvalitetan život kao i u zdravih ljudi. Znanje svog HIV statusa u što ranijoj fazi značajan je faktor zdravog života.

Pozivamo sve građane diljem Hrvatske, da nam se 1. prosinca 2015. pridruže i zajedno s nama obilježe Svjetski dan AIDS-a informiranjem, edukacijom i promicanjem očuvanja zdravlja, nastavljajući jednaku tradiciju i brigu o vlastitom zdravlju i tijekom cijele godine! Pridružite se svojom podrškom, doprinesite zdravlju mladih i građana, promovirajte zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja i stvaranje “AIDS free” generacije.

HIV testiranje

red ribbon

 

MIZ_200

 

KLINIKA_200

 

Zagreb zdravi grad_200

 

HCK

 

CroMSIC_200

 

HZJZ_290

 

udruge

 

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa