Međunarodni dan kondoma

Svake godine dan uoči Valentinova diljem svijeta obilježava se međunarodni dan kondoma – #internationalcondomday ☔

Budimo brutalno realni, ne postoji 100%-tna zaštita od spolno prenosivih bolesti osim apstinencije ili međusobno vjerne veze zdravih partnera. Ali koliko je apstinencija realna? Budimo iskreni.

  • Procjenjuje se da je 45 milijuna infekcija HIV-om spriječeno upotrebom kondoma između 1990. i 2015. (UNAIDS). 🤯
  • Rezultati nekih istraživanja pokazuju da bi trenutne razine HIV-a bile pet puta veće bez korištenja kondoma i da je povećanje upotrebe kondoma spriječilo oko 117 milijuna HIV infekcija (Gates Open Research).

Na žalost nema istraživanja koliko je spriječeno drugih SPB kao primjerice klamidije i gonoreje koje su oko 10 puta učestalije od HIV-a (CheckPoint Zagreb), koje su bez ili slabo primjetnih simptoma s ozbiljnim posljedicama po zdravlje ako se testiranjem ne otkriju i liječe na vrijeme.

💋Za one koji su spolno aktivni, pravilna i redovita upotreba kondoma pri spolnom odnosu značajno smanjuje mogućnost zaraze HIV-om i drugim uzročnicima SPB. Ujedno istovremeno štiti i od neplanirane trudnoće. Više na https://spolnozdravlje.hr/kategorija/kako-se-zastititi.

Još brutalno pravilnih i edukativnih, stručnih i otvorenih informacija o spolnom zdravlju pronađi u našoj BRUTALKI – enciklopediji o spolnom zdravlju ili mobilnoj aplikaciji Spolno zdravlje (@ GooglePlay / AppStore). 🥰