Liječenje hepatitisa C – pogled u budućnost

Kako prenosi portal Hepatitis Central, Gilead je započeo fazu 3 kliničkih ispitivanja tretmana kroničnog hepatitisa C bez interferona. Riječ je o terapiji koja bi se uzimala jednom dnevno oralnim putem, a sadržavala bi Sofosbuvir, G5-5885 i Ribavirin. Ribavirin je i danas standardna dnevna teraija u liječenju kroničnog hepatitisa C, uz tjedno uzimanje interferona. Sadašnji rezultati pokazuju kako novi oblik terapije uspijeva postići trajni virološki odgovor. Trajni virološki odgovor je oznaka izlječenja u 99% slučajeva i predstavlja potvrdu da je virus izbačen iz tijela.

Osim Gilead-a, terapiju bez interferona u fazi 3 kliničkih ispitivanja imaju i kompanije Abbott/Enanta (inhibitor proteaze ABT-450 + inhibitor polimeraze ABT-333 + NS5A inhibitor ABT – 267), Bristol-Myers Squibb (NS5A inhibitor Declatasvir + NS3 inhibitor proteaze Asunaprevir) te Boehringer Ingelheim (inhibitor proteaze Faldaprevir + NS5B inhibitoer BI 207127 + Ribavarin). Te četiri kompanije objavile su vrlo ohrabrujuće rezultate u svojim istraživanjima. Neki čak predviđaju da će jedna od kombinacija ovih lijekova biti dostupna već 2013. godine, dok drugi tvrde da je potrebna još godina dana. Ovo se naravno ne odnosi na Hrvatsku, no budućnost je obećavajuća. Abbott je čak najavio da bi se režim terapije od 12 tjedana mogao koristiti bez Ribavarina za pacijente s genotip 1 hepatitis C virusom, dok bi se u kombinaciji s Ribavarinom koristio za pacijente čija je infekcija u stadiju ciroze jetre. Osim dodatnog lijeka terapija bi u tim slučajevima i dulje trajala, procjenjuju od 12 do 24 tjedna. Terapije bi mogle koristiti i osobe kojima je prethodna terapija bila neuspješna, bez obzira je li prekinuta ili jednostavno nije postignut trajni virološki odgovor.

Nedavno uvedena trojna terapija (koja trenutno još uvijek nije dostupna preko HZZO-a), poznata po svojoj visokoj učinkovitosti i teškim nuspojavama, namijenjena je prvenstveno pacijentima s genotip 1 HCV infekcijom. Genotip 1 je najčešći genotip u Republici Hrvatskoj, a ima ga otprilike 2/3 svih pacijenata. Uvođenjem trećeg lijeka (zato naziv trojna terapija) uspješnost liječenja se povećala s 50% na 75-80% u prosjeku. Za ostale genotipove ostaje kombinacija Ribavirina i Interferona, koja je učinkovita za genotip 3 (oko 70% slučajeva). Genotip 3 hepatitisa C ima 35% svih pacijenata u Republici Hrvatskoj. Važno je napomenuti kako mnogi pacijenti terapiju ne podnose. Upravo zato su napori usmjereni prema terapijama koje bi svojim drugačijim kemijskim sastavom omogućila čak i bolje rezultate od standardne terapije. Tako se mijenja i terapija za genotip 2 hepatitisa C i u ispitivanju je lijek inhibitor polimeraze PSI-7977 Pharmasett-a. Lijek pokazuje visoku učinkovitost postizanja trajnog virološkog odgovora bez interferona. Inače, genotip 2 je najrjeđi genotip u Republici Hrvatskoj (0,9-2,2%).

Vidjet ćemo kakve će biti nuspojave. Učinkovitost terapije smanjuje se s višim stupnjem oštećenja jetre (kasnijim stadijem bolesti), makar pacijenti s cirozom postižu dobre rezultate na trojnoj terapiji, što je pokazalo istraživanje u Francuskoj.

HUHIV

DONIRAJ

Hvala Vam što svojom donacijom pridonosite zaštiti zdravlja!

Zahvaljujući vama, više ljudi koji trebaju zaštititi svoje zdravlje mogu dobiti potrebnu podršku kada im je potrebna.

DONIRAJ