U Hrvatskoj s HIV-om živi 921 osoba; mladi i dalje nedovoljno educirani!

Profitiraj.hr intervju – Piše: Davor Ivanov

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) već 12 godina brine o osobama koje žive s HIV-om ili virusnim hepatitisom te nizom preventivnih aktivnosti smanjuje prijenos ovih spolno i krvlju-prenosivih infekcija.

Pružaju psihosocijalnu podršku i savjetovanje te ostvaruju projekte usmjerene na ostvarivanje ljudskih prava, a nude i besplatno pravno savjetovanje.

Uz borbu protiv širenja bolesti, udruga aktivno radi i na prevenciji i podizanju svijesti građana te svojim aktivnostima i kampanjama usmjerenim na opću populaciju, mlade i skupine pod povećanim rizikom, radi na edukaciji o načinu prijenosa virusa i važnosti testiranja.

„U Republici Hrvatskoj je dosad ukupno registrirana 921 osoba koja živi s HIV-om. Službeni podaci za virusne hepatitise ne postoje, no procjene za hepatitis C govore kako u Hrvatskoj s tim virusom živi preko 75 000 ljudi. Za hepatitis B se procjenjuje kako je gotovo 500 000 ljudi bilo u kontaktu s virusom, od kojih 150 000 ima kronični oblik zaraze“, rekla nam je Latica Mirjanić, glasnogovornica udruge.

Nepoznavanje rizika

Iz udruge poručuju kako javnost, a naročito mladi još uvijek nisu dovoljno educirani i upoznati s rizicima koji mogu dovesti do oboljenja HIV-om i hepatitisom.

„Najnoviji podaci pokazuju kako je najčešći način prijenosa HIV-a i dalje putem spolnog donosa. Mladi za pozitivan nalaz saznaju tek s 25 godina, što pokazuje kako su se vjerojatno zarazili u srednjoj školi ili na fakultetu. Kako u Republici Hrvatskoj spolni odgoj nije zaživio, a s njime i zaštita reproduktivnog zdravlja, ovi podaci ne čude. Drugi razlog zbog kojeg opća populacija ignorira pozive na testiranje je nedostatak simptoma prije uznapredovale faze infekcije, kada je riječ o jako narušenom funkcioniranju jetre ili imunološkog sustava“, kaže Mirjanić.

Glavni rizik i dalje predstavlja prakticiranje nezaštićenih spolnih odnosa, a korištenje zaštite dovoljno za prekid prijenosa infekcije. Za hepatitis B pak postoji cjepivo, no tek se od 1997. godine cijepe svi 12-godišnjaci, a od 2003. godine sva novorođenčad, dok bi se danas trebali cijepiti i stariji, javljaju iz udruge.

Pozitivan koncert

Već sedmu godinu zaredom, udruga HUHIV organizira humanitaran „Pozitivan koncert“ koji će se ove godine održati u zagrebačkom Domu sportova, u petak, 2. prosinca, dan nakon svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Nastupit će Kawasaki 3P, Dubioza Kolektiv, Stereo MCs i Svadbas. Ulaznice se u pretprodaji po cijeni od 50 kuna mogu nabaviti u zagrebačkom Dallas Music Shopu (Teslina 16), Dancing Bearu (Gundulićeva 7), Rockmarku (Berislavićeva 13), Dirty Old Shopu (Tratinska 22), prodajnim mjestima Eventima te na dan koncerta po cijeni od 70 kuna.

 

Profitiraj.hr kao medijski pokrovitelj podržava ovogodišnju humanitarnu akciju i spomenuti koncert te vam u suradnji s Udrugom poklanja dvije ulaznice. Saznajte više na http://www.profitiraj.hr/novosti/koliko-stvarno-znamo-o-hiv-u-educiraj-se/

 

Lajkaj i podijeli s prijateljima!