Life Ball 2017 – fighting AIDS and celebrating life

Life Ball je jedan od najvećih AIDS humanitarnih događaja u svijetu. Ove godine održao se 24. puta i to 10. lipnja ispred Bečke gradske vijećnice uz blistav, šarolik, glasan i spektakularan show kako bi se prikupile donacije za nacionalne, internacionalne i svjetske projekte pomoći i prevencije HIV/AIDS-a i promovirala svijest javnosti o HIV-u i AIDS-u.

Ovogodišnji slogan Life Ball-a je „Prepoznajte opasnost“ (eng. Recognise the danger) jer se više od 50% svih novih infekcija događa prenošenjem virusa od strane osoba koje ne znaju da su zaražene. Stilski model ovogodišnjeg Life Ball-a zato je i bilo razdoblje 1920-tih i početka 1930-tih kada je povijest pokazala prve znakove ovog i dan danas jednog od najznačajnijih javnozdravstvenih izazova.

Glamurozna zabava slavila se pod zastavom solidarnosti, tolerancije i prosvjetljenja uz nazočnost mnogih slavnih javnih osoba i podrške svih javnih institucija i zdravstvenih stručnjaka uključujući govor i podršku Austrijskog kancelara Christiana Kerna, osoba iz svijeta zabave, glazbe, filma, mode, politike, zdravstva, aktivizma te uz neizostavnu, ponosnu i tradicionalnu podršku Grada Beča. Sve te javne osobe i međunarodne zvijezde pokazuju podršku primjerom. Jer, kada je u pitanju obrazovanje mladih, još uvijek imamo dalek put ispred sebe. Društvo, mediji i politika nose veliku odgovornost. Još uvijek postoji alarmantno neznanje među mladima i adolescentima o HIV-u ali i drugim spolno prenosivim infekcijama te o spolnom zdravlju općenito.

Grad Beč u organizaciji Eurocomm PR Hrvatska ove godine pozvao je i udrugu HUHIV kao ključnu organizaciju civilnog društva u području kontinuiranog rada na poboljšanju zdravstvenih ishoda za sve hrvatske građane koji su izloženi riziku od infekcije ili žive s HIV-om, na sudjelovanje i podršku Life Ball-u, kao i predstavnike organizacija civilnog društva iz Slovačke, Češke, Slovenije,  Bosne i Hercegovine, Srbije i Bugarske.

Ključna poruka u središtu pozornice Life Ball-a je bila iskorjenjivanje HIV-a i AIDS-a što se veže na glavnu temu ovogodišnjeg događaja. Pod sloganom „Saznaj svoj status“ (eng. Know your status) i povezane jednogodišnje kampanje, naglašava se da se smanjenje stope infekcije može postići samo brzim testiranjem i ranim otkrivanjem HIV infekcije. Glavni preduvjet za to je: tabu koji se odnosi na bolest mora biti eliminiran kao i prepreke vezane uz testiranje moraju biti smanjene.

Poruka je glasna i jasna: samo oni koji se redovito testiraju i znaju svoj zdravstveni status mogu se liječiti na vrijeme i neće nesvjesno prenijeti zarazu na druge. Sadašnje statistike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNAIDS ilustriraju zašto je sada važnije nego ikada „znati svoj status“: 36,7 milijuna ljudi na svijetu žive s HIV-om ali prema procjenama samo oko polovice njih znaju svoj zdravstveni status. Mora postojati kraj ovom negativnom razvoju – SADA!

Upravo te ključne poruke bile su srž press konferencije uoči Life Ball-a na kojoj je sudjelovao i predstavnik HUHIV-a uključujući i održan sastanak sa ključnim osobama organizatora, Grada Beča i Life Balla te gospodinom Gery Keszlerom, CEO Life Ball organizacije. Jedna od ideja je proširen odjek ove svjetski priznate humanitarne manifestacije kreiranjem regionalne kampanje.

„Prepoznajmo opasnost – i to na svakom području, bilo u zdravstvu ili unutar društva. Otvorimo oči i suočimo se s opasnošću – to je jedini način da djelujemo na vrijeme – za naše društvo, za naše zdravlje, za našu budućnost!“ rekao je Gery Keszler.

Bogati uvodni show na trgu ispred Bečke gradske vijećnice s brojnim nastupima međunarodnih zvijezda nosio je publiku u duhu početka tridesetih godina prošlog stoljeća s ciljem prenošenja ključnih poruka Life Ball-a u umjetničkom obliku, kako i priliči Bečkoj tradiciji ali i tradiciji razvijenog i otvorenog društva kojem svi stremimo. Prisustvovale su i zvijezde poput britanske pjevačice Joss Stonne i vrhunskog modela Naomi Campbell, Dionne Warwick, Cheyenne Elliott i mnogi drugi.

Hvala Gradu Beču, Eurocomm PR-u i Life Ball-u na ukazanoj prilici i idejama za buduće suradnje u zajedničkoj borbi za AIDS free generaciju.