HUHIV na 10. Danima seksualnosti

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa tradicionalno aktivno sudjeluje u Danima seksualnosti, znanstveno-stručnoj konferenciji u organizaciji Udruge studenata psihologije Kasper Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru koji su ove godine obilježili jubilarnu 10. godinu. Tijekom niza godina HUHIV ujedno i sponzorira ovu konferenciju donacijom promo materijala o spolnom zdravlju i  kondomima.

Ovogodišnji Dani trajali su od 21. do 23. svibnja, a uslijed svima poznatih epidemioloških mjera, konferencija se održala u potpunosti online putem Zoom platforme. Temu seksualnosti je niz stručnjaka prezentiralo na svoj način, bilo u pogledu spolnog zdravlja, pravnih aspekata seksualnosti, povijesti i sl. Tako se moglo više čuti o maloljetničkoj trudnoći, internaliziranoj homofobiji, sramu i seksualnosti, fetišizmu, promiskuitetu i mnogim drugim zanimljivim temama.

U ime HUHIV-a ove godine je govorio psiholog i stručni savjetnik Josip Kresović i to na temu stigme u spolnom zdravlju i na koji način ona utječe na zdravstveno ponašanje. Spolno zdravlje se, poput mentalnog zdravlja, i dalje tretira kao nešto odvojeno od naše cjelokupne ideje što znači biti zdrav. Ljudi nevoljko odlaze liječnicima obiteljske medicine, kao primarnim zaštitnicima zdravlja, za pitanja vezana uz spolnost i spolne bolesti zbog srama. Ovo rezultira uključivanjem u zdravstvenu skrb kada ponekad bude i prekasno, kao u slučaju dugo neliječene infekcije HIV-om. Na temelju primjera iz prakse rada u CheckPoint-u Zagreb i preko opcije Pitaj stručnjaka u aplikaciji Spolno zdravlje i Sve o hepatitisu, pružio se uvid u manjak educiranosti korisnika usluga i njihova iskustva u ordinacijama liječnika opće prakse po pitanju spolnog zdravlja. Prepoznavajući emociju srama kao ključan aspekt manjka odgovornog zdravstvenog ponašanja, ponudila su se i neka rješenja, ne samo zdravstvenim djelatnicima, nego i svima ostalima koji su na neki način uključeni u razvitak svijesti o spolnom zdravlju. Ovakva vrsta interdisciplinarnosti je ključna u rješavanju ove problematike što je ujedno i jedan od glavnih fokusa rada HUHIV-a.

Predavanje je pratilo 63 sudionika, a snimka je dostupna na YouTube kanalu Udruge studenata psihologije Kasper.

Ovim putem se zahvaljujemo organizacijskom timu Udruge studenata psihologije Kasper Sveučilišta u Zadru na pozivu i na kvalitetnoj organizaciji ove konferencije kako se ne bi prestalo razgovarati o ovakvim temama čak i usred pandemije.

WordPress PopUp Plugin

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa