Kako izgleda tijek HIV infekcije i koji su simptomi prisutni?

Kako izgleda tijek HIV infekcije i koji su simptomi prisutni?

Stanje koje nastaje nakon zaražavanja HIV-om naziva se HIV-bolest i ono traje sve do smrti zaražene osobe. Bolest se obično dijeli na više faza, no u praksi najčešće nema jasne granice između pojedinih faza bolesti.

 

Nakon 3 do 6 tjedna od zaražavanja nastupa prva faza HIV-bolesti koja se naziva akutna HIV-infekcija. U većine bolesnika javlja se povišena temperatura i bolest koja je slična virozi, gripi ili infektivnoj mononukleozi. Osnovi simptomi znaci bolesti su: vrućica, povećanje limfnih čvorova, grlobolja, osip te bolovi u mišićima i zglobovima. Ovi simptomi nestaju i bez liječenja i nakon toga slijedi dugo razdoblje bez izraženijih simptoma i znakova bolesti. To je faza kada nema simptoma bolesti. Tada se može naći povećanje limfnih čvorova, broj limfocita CD4 je obično od 350-750/mm3. Međutim, iako zaražena osoba nema izraženijih simptoma virus se svakodnevno umnožava, razara napadnute stanice te se postupno smanjuje broj limfocita CD4.Ova faza bolesti obično traje 10 godina.

Nakon stadija bolesti kada nema simptoma (asimptomatska faza) nastupa faza bolesti sa simptomima koja se može podijeliti na rane, srednje i kasne simptome/znake. U ranoj fazi broj limfocita CD4 smanjuje se na 200 500/mm3. Obično je prisutno bezbolno povećanje limfnih čvorova. Mogu se češće javljati inače uobičajene infekcije kože (npr. herpes zoster, impetigo, folikulitis), razni dermatitisi ili gljivične infekcije usne šupljine (kandidijaza) ili rodnice. Moguća je pojava ponavljajućih upala pluća i sinusa, reaktivacija tuberkuloze te Kaposiev sarkom. U neliječenih osoba ova faza bolesti traje 0-5. godina.

U srednjoj (uznapredovaloj) fazi HIV-bolesti koja nastaje u 50% bolesnika nakon 10 godina od zaražavanja, javljaju se teže bolesti kao što su upala pluća uzrokovana gljivom Pneumocystis jiroveci ili proljev uzrokovan parazitom Cryptosporidium. Broj limfocita CD4 je tada ispod 200/mm3. Pojavljuju se toksoplazmoza mozga, kriptokokni meningitis ili atipični oblici tuberkuloze.

U ovoj fazi HIV-bolesti često je prisutna anemija i simptomi kao što su: vrućica, opća slabost i mršavljenje. Simptomi oštećenja živčanog sustava: bezvoljnost, depresija, zaboravljivost, pad koncentracije, tupost, nestabilan hod i slaba koordinacija pokreta također mogu biti prisutni. Važno je naglasiti da dio bolesnika s manje od 200/mm3 limfocita CD4 nema značajnijih simptoma te da se uobičajene infekcije u tih bolesnika mogu izliječiti uobičajenom terapijom. U neliječenih osoba ova faza bolesti traje 0-3. godina.

U kasnoj fazi HIV-bolesti, kada je broj limfocita CD4 ispod 50/mm3, pojavljuju se infekcija mrežnice uzrokovana citomegalovirusom, limfom mozga, zaraza s atipičnim mikobakterijama, a Kaposiev sarkom postaje proširen. Mogu biti i izraženi simptomi kao gubitak teka, mučnina, povraćanje, proljev, pad tjelesne težine i opća slabost. U neliječenih osoba ova faza bolesti traje 1-2. godina.

Samo 1% zaraženih razvije simptome uznapredovale HIV-bolesti prve dvije godine od zaražavanja, 10% ima simptome nakon 5 godina, a 50% zaraženih dobije bolesti koje su karakteristične za AIDS nakon 10 godina od trenutka zaražavanja. Svega oko 2% zaraženih nakon 12 godina nema simptome bolesti i ima više od 500/mm3 limfocita CD4.

napisao: prof.dr.sc. J. Begovac

Pravovremeno testiranje smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i pomaže u sprečavanju prijenosa – testiraj se u CheckPoint centru Zagreb.