Koliko dugo HIV virus živi izvan tijela?

Koliko dugo HIV virus živi izvan tijela?

Strah od slučajne zaraze HIV-om ljudi koji su došli u kontakt s prolivenim tjelesnim tekućinama (prolivena krv, osušena krv, znoj, sjemena tekućina…) naveo je mnoge ljude na brigu o rizicima takvog kontakta.

HIV je izvan tijela vrlo krhak virus. HIV virus treba ljudsko tijelo (stanicu domaćina), tjelesnu temperaturu i kemijski sastav krvi kako bi preživio. Izvan tijela, virus je izvan svoje okoline. Kada se krv ili druga tjelesna tekućina osuši, i virus će s vremenom umrijeti. Na mjestima kao što su igle, šprice, britve, pogotovo ako su u bolje zaštićenim prostorima kao ormarić za lijekove ili zdravstveno kontrolirani prostori, HIV virus će vjerojatno živjeti dulje zbog manje strujanja zraka i veće vlažnosti prostora ( Izvor: newhealthguide.org). Međutim, prema smjernicama CDC-a, sušenjem tih tekućina, količina zaraznih virusa smanjuje se za 99% u razdoblju od nekoliko sati. Virusi koji dođu u direktan kontakt sa zrakom odmah gube sposobnost zaraze i umiru. Zaključno možemo reći da većina HIV virusa umire u roku od nekoliko sati izvan tijela, sušenjem tjelesne tekućine, zbog neprimjerene temperature, nedostatka ljudskog domaćina i drugih važnih čimbenika za preživljavanje.

Stoga, može se prenijeti samo izravno od osobe do osobe, bilo nezaštićenim spolnim odnosom, direktnom razmjenom krvi ili tjelesnih tekućina ili s majke na dijete. Seksualni prijenos HIV-a je također relativno neučinkovit odnosno za stvarnu rizičnu izloženost virusu najčešće je potrebno opetovano ponavljanje nezaštićenog spolnog odnosa, bilo s jednim ili više partnera ( Izvor: WHO – World Health Organization ).

Više o preživljavanju HIV virusa izvan ljudskog tijela na aidsmap.com

Komentirajte članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *